ígéretes számukra az év

2021.03.15. 09:30

Nyírmártonfalva folyamatosan fejlődik

A hajdú-bihari község költségvetése biztonságos és takarékos.

Filemon Mihály polgármester | Fotó: Nyírmártonfalva-archív

Minden év elején az önkormányzatok legfontosabb feladata a költségvetés összeállítása és elfogadása. Ebben az évben a rendkívüli jogrend szabályai alapján a költségvetésről szóló döntést a polgármester személyesen hozta meg. A döntést ezúttal is sok egyeztetés előzte meg a pénzügyi bizottság tagjaival, a település alpolgármesterével és jegyzőjével. A végleges költségvetést elektronikus formában juttatták el minden képviselőtársukhoz. A költségvetés biztonságos, takarékos, biztosítja a működőképességet, ugyanakkor tartalmazza a fejlesztések előkészítéséhez és elindításához szükséges forrásokat. A költségvetés bevételi és kiadási főösszege 566,5 millió forintban lett megállapítva a 2021-es évben. Ebből tervezett saját bevételük 37 millió forint, és 3,5 millió forint tartalékot képeztek.

Milyen fejlesztéseket terveznek a településen?

Filemon Mihály polgármester | Fotó: Nyírmártonfalva-archív

Ebben az évben Nyírmártonfalván el fog készülni a belterületi csapadékvíz-elvezetés, TOP-os pályázati forrásból, mintegy 200 millió forint támogatási összeggel. A településnek komoly esélye van arra is, hogy még az idén megépüljön egy termelői piac a Vidékfejlesztési Program forrásából, mintegy 100 millió forint finanszírozással. Örvendetes dolog, hogy a községben egyre több gyerek születik, így mindenképpen bővíteni szeretnék a minibölcsődét és az óvodai férőhelyek számát is. Jó esély van rá, hogy a műfüves pálya mellett megépül egy szabadtéri kondipark. Régi vágya a településen élőknek, hogy egy helyre kerüljön az orvosi rendelő, a védőnői szolgálat, valamint a gyógyszertár. Ehhez majd egy új egészségügyi központot alakítanak ki a település központjában, mely fejlesztéshez az önkormányzat a szükséges építési telket 6 millió forint értékben megvásárolta – emelte ki Filemon Mihály polgármester.

Dinamikus fejlődés

A Magyar Falu Program keretében új aszfaltborítást kapott a Melánia út 600 méteres szakasza, erre 30 millió forint támogatási összeget kapott a település. Szintén a Magyar Falu Program keretein belül Nyírmártonfalva gazdagodott egy multifunkcionális csúszókormányzású rakodógéppel, illetve saját forrásból vásároltak egy új MTZ–82-es erőgépet is. Befejeződött a Falumúzeum felújítása, így méltó helyre került az a felbecsülhetetlen értékű helytörténeti gyűjtemény, amit a településvezető szívből ajánl megtekintésre minden helyi és a településre érkező kedves vendégüknek. Az óvodában kicserélésre kerültek a nagykonyhai berendezések, valamint megújult az óvoda kerítése. A település központjában térfigyelő kamerák teszik biztonságosabbá a lakosok értékeinek védelmét, és fokozzák biztonságérzetüket. A polgármester büszke arra, hogy Nyírmártonfalva egyre élhetőbbé válik a lakosok számára. Ennek egyik kiváló példája az a fejlesztés, melynek keretében a településen lévő 352 darab közvilágítási lámpatestet még az idei évben korszerű energiatakarékos LED-es világítótestre cseréli az önkormányzat. Immár második éve, hogy az adventi időszak ünnepi hangulatát a díszkivilágítás fényei is beragyogják.

Nyírmártonfalva Falumúzeum | Fotó: Nyírmártonfalva-

Felelősségteljes intézkedések a járványhelyzetben

– A koronavírus-járvány harmadik hullámában járunk. Sajnos nincs közöttünk olyan, aki ne tapasztalta volna meg, hogy egy nagyon kiszámíthatatlan, láthatatlan ellenséggel állunk szemben. Az önkormányzat a tőle telhető módon felhívta a lakosság figyelmet a higiéniás szabályok betartására (szájmaszk viselése, távolságtartás), illetve a védőoltás fontosságára – hangsúlyozta a polgármester. Az önkormányzat a járvány kezdeti szakaszában minden háztartásba eljuttatott egy higiéniás egységcsomagot egy 5000 forintos vásárlási utalvány kíséretében, ezzel is enyhítve a családok napi gondjait. Szinte elsőként nyitottak egy elkülönített bankszámlát a krízishelyzetben lévők megsegítésére. Jelenleg is napi kapcsolatban vannak a háziorvosukkal, és segítséget nyújtanak az oltásra történő regisztrációban a lakosok részére. Az önkormányzat mikrobusza rendelkezésre áll azon lakosok oltópontokra történő szállítására, akik egyénileg nem tudják megoldani.

Kiemelten fontos a hagyományőrzés

Nyírmártonfalván a hagyományőrzésnek, hagyomány­ápolásnak komoly tradíciója van. Filemon Mihály polgármester kiemelte a Kék-Nefelejcs Hagyományőrző Kulturális Örökségvédelmi Egyesületet, valamint annak vezetőjét, V. Almási Sándor urat, akik önzetlenül őrzik és ápolják a település hagyományait.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában