A tenyésztő ajánlásai

2021.03.11. 17:58

Népszerű a jack russell terrier

Előszeretettel vásárolják vadászatra, gyermekek mellé vagy akár házőrzőnek is ébersége miatt.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A jack russell terrier kutyát azért tenyésztették ki, mert a nála nagyobb testű, vadászatra honosított társai nem fértek be bizonyos helyekre. Míg a termetesebb kutyáknak gondjuk volt a kisebb helyiségekkel, addig a jack russell terrier befér akár egy rókaodúba is. Ez az oka, hogy rendszerint kotorékvadászatokon alkalmazzák ezt a fajtát; kotorékebnek is szokták hívni.

Védelmező szülők

– Sokan a termete és a különböző színei, illetve a mozgékonysága miatt választják előszeretettel ezt a kutyafajtát. A színe lehet tricolor, bicolor, de hófehérben is előfordulhat. Kifejezetten mozgékony kutya, ezért nagy mozgásigénnyel rendelkezik – mondta Panyik Attila jack russell terrier tartó és tenyésztő. – Eléggé domináns fajta, ezért megfigyelhető, hogy más kutyákkal szemben keményen lép fel. Ha együtt nő fel egy másik ebbel, elfogadó a természete. A gyerekeket szereti, s igényli a sok játékot. Idegenekkel szemben bizalmatlan és távolságtartó, ezért házőrzőnek is kiváló, éber eb – tette hozzá.

A jack russell terrier nem válogatós kutya, az ételmaradéktól a nyers húsig bármit megeszik. – Nagyobb korukban elég naponta egyszer etetni őket, de elengedhetetlen a változatos táplálkozás. A baromfihús segít abban, hogy az ízületeik és az izmaik megkapják azokat a vitaminokat, amelyekre szükségük van. A táp is elengedhetetlen a számukra: mint minden fajta esetében, ez tartalmaz mindent, amire szüksége van egy kutya szervezetének – osztotta meg Panyik Attila. – A szaporodásukat illetően változó, hogy mennyi utódot hoznak a világra. Szépen és gondosan nevelik az újszülötteket, védelmező szülők. Ezért kifejezetten nem kedvelik, ha fogdossák vagy babusgatják az emberek a kicsiket az első hetekben. Ha veszélyben érzi a kölykeit, képes elvinni őket másik helyre – részletezte.

Könnyen tanítható

– Ennek a kutyának a szőre rövid, puha tapintású. Azonban van egy másik változata is a fajtának, a drótszőrű, melynek hosszabb és durvább a szőre – emelte ki Panyik Attila. – A jack russell terrier határozott szavakból ért, a kiabálás vagy a büntetés náluk nem jó nevelési módszer. Figyelembe kell venni, hogy értelmes, okos kutya, rendkívül hűséges és szófogadó fajta. Szeret a középpontban lenni, hízelgős, egy simogatásért nagyon hálás. Könnyen tanítható, mindenre odafigyel, de inkább a játékos oktatást kell előnyben részesíteni. A legeredményesebb, ha minden helyes cselekedet után jutalomfalatot adunk neki – közölte. – Maga a fajta különösebb törődést nem igényel, csak annyit, mint más kutyák. A kis testű ebek esetében előfordulhat epilepsziás roham, de ez kezelhető, és főként idősebb korban jelentkezik. Mivel a jack russell terrier igazi energiabomba, így inkább kertes házba ajánlom, ahol kedvére tud szaladgálni – fűzte hozzá.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában