Kollégánk beszámolója

2021.03.04. 11:30

Koronavírus: oltakozásom története

Szerkesztőségünk egyik tagja testközelből élte át az oltakozást, reményeink szerint az élménybeszámolója tisztább képet ad arról, miként történik a védőoltás folyamata.

Pfizer-BioNTech

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Tavaly novemberben elkaptam a koronavírust, szerencsére apróbb tünetekkel átvészeltem a betegséget. Viszont nagy hatással volt rám az, amit a kórházi kivizsgálásom során a szomszéd kórteremből hallottam: egy nő minden egyes lélegzetvételkor hangosan, fájdalmasan jajgatott. Lényegében ekkor eldöntöttem, amikor lehet, jelentkezem a védőoltásra. Végül így is tettem.

Teltek-múltak a hetek, s aztán lényegében a semmiből kaptam egy levelet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkeze­lőtől. Gyanús volt a feladó, s mivel a borítékon még megtalálható volt a vakcinainfo.gov.hu utalás is, így szinte biztos voltam abban, hogy megjött a behívóm. Miután felbontottam a küldeményt, egy levelet és egy nyilatkozatot tartottam a kezemben. Előbbiben tájékoztattak, hogy az oltási program azon szakaszához érkezett, hogy hamarosan élhetek az oltás lehetőségével, az időpontról és a helyszínről a háziorvosom tájékoztat majd. A másik A/4-es papír egy hozzájáruló nyilatkozat volt, amiben többek között arról érdeklődtek, van-e tartós, krónikus betegségem, rendszeresen szedek-e gyógyszert, van-e bármilyen allergiám, vérvétel vagy oltás során volt-e előzőleg rosszullétem? Mindösszesen tizenhat kérdésre kellett válaszolni, azaz beikszelni a mondat végén található igen vagy nem rubrikát. Ezt a lapot azért kellett előre kitölteni, hogy az ügyintézés, azaz maga az oltakozás a lehető leggyorsabban menjen.

Gyorsan, pontosan

Nagyjából egy hét telt el a levélbontás és a háziorvosom asszisztensének telefonhívása között. A női hang érezhető rutinnal sorolta a tényeket, többek között kiderült, hogy mikor, mit és hol, azaz melyik napon kapom majd meg az AstraZeneca-vakcinát a háziorvosi rendelőben. Aztán eljött a nagy nap. A megjelenés semmilyen különleges előkészületet nem igényelt, a napi rutin szerint kellett indítani a reggelt. 8.30-ra volt időpontom, s elnézve a rendelőben ülőket, még hárman voltak rajtam kívül, akik az oltásra érkeztek. Az asszisztens örömmel nyugtázta, hogy négyünkből hárman már a kitöltött nyilatkozattal várakoztunk. Ezt követően természetesen egyesével járulhattunk a doktornő elé.

Egy gyors testhőmérséklet-mérést követően le kellett ülni a vizsgálópadra, jött a fertőtlenítés, majd a szúrás. A fájdalomról annyit, hogy lényegében ugyanolyan volt, mint amikor a fogászaton egy érzéstelenítő injekciót kapunk. Pillanatok alatt túl voltam mindenen, s jött egy húszperces várakozási idő a váróban. Erre azért van szükség, ha valakinél esetleg erős reakciót vált ki az anyag, akkor gyorsan kezelni tudják a beteget. A húszperces várakozás letelte után újfent szólítottak, s miután semmilyen panaszom nem volt, így időpontot egyeztettünk a második védőoltás beadására. Ezt követően megkaptam az oltakozást igazoló kártyát, amelyen már a következő adag vakcina beadásának időpontja is szerepelt.

Az egész kifejezetten gyorsan ment, hiszen 9 órakor már elhagyhattam a rendelőt, s várom a négy hét múlva esedékes második szúrást.

HBN

Borítókép: Miután a páciens megkapta a koronavírus elleni védőoltást, még húsz percig megfigyelik az állapotát

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/bulvar-celeb/vezeto-virologusok-figyelmeztetnek-ez-az-ot-legveszelyesebb-vakcina-tevhit-5049895/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában