Halkulófélben a csicsergésük

2021.03.24. 21:04

Hiányoznak kertjeinkből, erdeinkből a hasznos énekesmadarak

.A mezőgazdasági területeken már korábban is érezhető volt az énekesmadarak hiánya, ez mostanra az erdős területekre és a veteményeskertekre is kiterjedt.

Fotó: Shutterstock

– A probléma igen összetett, hiszen vannak lokális és globális okai is – tájékoztatta a Naplót Konyhás István, a Hortobágyi Madárkórház igazgatóhelyettese. – Az előbbi kategóriához sorolható, hogy folyamatosan csökken hazánkban a természetes erdők mérete, míg globális problémaként a klímaváltozás vagy a kulturális hatások említendők. Hiszen míg mi a fülemüle hangját szeretjük, más népeknél különböző fogások készülnek belőle.

Nemcsak az énekesmadarak, de a vonuló fajok száma is csökken. Ez utóbbiakra sokan vadásznak, ezért gyakran nem érnek haza.

„Az énekesmadarakat is fenyegeti hasonló veszély. Gyakran a csempészek markaiba kerülnek, akik hálóval befogják őket, és egy fogással akár ezer példányt is megkaparinthatnak, amelyekből a szállítás során sajnos rengeteg elpusztul. Amelyek életben maradnak, házi kedvencként végzik, ketrecben”

– részletezte.

Súlyos probléma

Az igazgatóhelyettes hangsúlyozta azt is, hogy a délen telelők esetében is meghatározó szerepe van a mezőgazdaságnak és a klímaváltozásnak, hiszen a mesterséges vagy természetes folyamatok következtében eltűnhetnek olyan élőhelyek, ahol a madarak előzetesen teleltek, így kénytelenek tovább kutatni újabb hely után, és nem minden esetben járnak szerencsével. Az énekesmadarak – mivel nem több ezer méter magasan vonulnak, hanem ágról ágra ugrálva – egyik legnagyobb gondja, hogy megszakadnak az úgynevezett zöldfolyosók, tehát azok a főleg vízparti erdős, bokros részek, ahol zavartalanul tudnak vonulni.

– Ilyen „szakadást” jelentenek például a városok, ahol nagyobb veszélyben vannak, hiszen nehezen birkóznak meg a civilizációs ártalmakkal, kevés számukra az élelem, a védett hely, és akár a ragadozók is könnyebben el tudják kapni őket – fogalmazott Konyhás István. – Ez nemcsak nagy településeken figyelhető meg, hanem kisebb folyók vagy csatornák esetében is. Ha elvágjuk a zöldfolyosót, a madarak megrekednek, megpróbálják kikerülni, vagy éppen át akarnak vágni az adott területen, és közben gyakran odavesznek.

Az énekesmadarak fogyatkozása súlyos probléma, mivel rendkívül fontos elemei a természet bonyolult ökoszisztémájának. Hatalmas mennyiségű olyan kártevőt esznek, melyek ellen az ember nem tud másként védekezni, még permettel sem.

Tehetünk ellene

Ha az egyensúly felborul, a kártevők óriási mértékben elszaporodnak, amely hosszú idő elteltével az ökoszisztéma összeomlásához vezethet.

– Gondolkodjunk globálisan, cselekedjünk lokálisan! Mára már szinte trendi, hogy műfecskefészkeket vagy mesterséges odúkat raknak ki az emberek a portájukon, ami igen hasznos kezdeményezés, hiszen növeli a hazai madárállomány méretét – hangsúlyozta Konyhás István. Úgy véli, a „sok kicsi sokra megy” alapú gondolkodás hosszú távon érezhető különbséggel jár, és kifizetődő is. – És persze, ugyanígy „kisemberként” tehetünk a klímaváltozás ellen is. Amikor csak tudjuk, válasszuk autó helyett a biciklit, vagy közlekedjünk gyalogosan, és ügyeljünk a helyes tüzelésre is.

Berecz Dorina

Kapcsolódó:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/edes-enek-5113663/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában