Az elhunytakról is gondoskodik a város

2021.03.02. 12:51

Hatszáz közköltséges sírhelyet tettek rendbe a Debreceni Köztemetőben

Egységes sírkeret és fejfa, valamint évelő növények is kerültek a sírokra.

Fotó: Kiss Annamarie

Hatszáz sírt és azok környezetét tették rendbe a Dekert Nonprofit Kft. közfoglalkoztatottjai a Debreceni Köztemető 33-as számú, közköltséges parcellájában a Belügyminisztérium által támogatott, értékteremtő Start Mintaprogram keretében. A munkálatokról sajtótájékoztatón számolt be Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, valamint Pethe Tamás, a Dekert Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere | Fotó: Kiss Annamarie

– A város önkormányzata évente mintegy 25 millió forintot fordít köztemetésre. A 33-as parcellában több mint 1600 elhunyt nyugszik, akiket az önkormányzat közköltségen temetett el – mondta Széles Diána. Az alpolgármester hozzátette: mára a 33-as is rendezett parcella benyomását kelti, de nem volt ez mindig így. – Abban hiszünk, hogy egy gondoskodó városnak az elhunytakról is gondoskodni kell. Minden önkormányzat másként kezeli a köztemetést, van, ahol hamvasztást vállalnak, Debrecen városa ugyanakkor minden esetben koporsós temetést szervez. Az itt található, eddig gondozatlan területen most hatszáz sírt hoztunk rendbe, a jövőben pedig folytatjuk a programot – emelte ki.

Virágos látkép

Általános takarítással kezdődött a program. – Az összetört, elkorhadt fejfák mellett összegyűjtöttük azokat az eszközöket, amelyeket sírkeret kialakítására használtak a hozzátartózók. Sok műanyagot, többek között redőnyt, valamint bazaltot szedtünk fel a földből. Elkészítettük az egységes fenyősírkereteket és kihelyeztük azokat, ezután pedig termőföld-feltöltés következett a munkálatokban. Évelő növényeket ültettünk, egyebek mellett ajugát, kasvirágot, haranglábat, valamint tulipán- és nárciszhagymák kerültek a sírokba. Ennek köszönhetően tavaszra virágba borulnak a sírok, és reményeink szerint évről évre szebb lesz a parcella – részletezte Pethe Tamás, a Dekert Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A munkálatok csaknem három hónapig tartottak, a programban mintegy 35 közfoglalkoztatott hajléktalan vett részt. A Belügyminisztérium 6,7 millió forinttal a faanyagok, a festékek, a szerszámok, a termőföld, valamint a beültetett növények beszerzésének költségét támogatta. Ezt az összeget Debrecen önkormányzata 510 ezer forint önerővel egészítette ki.

A Start Mintaprogram idei tervei között a már korábban megkezdett járdalapgyártás folytatása, utcabútorok készítése és a város által megvásárolt Paci kertészet fejlesztése szerepel.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában