március 15.

2021.03.15. 08:09

Görgey Artúr tábornok Nyíracsádon is átvonult

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

A község történetét és néprajzát feldolgozó monográfia tanúsága szerint a 172 évvel ezelőtti szabadságharc jó néhány jelentős eseménye zajlott a falu közvetlen közelében. Ezek közül az egyik legjelentősebb a román felkelés volt.

A településen élő románokat nem térítette el a felkelés, mindvégig kitartottak a magyar szabadságharc mellett. A világosi fegyverletétel előtt, ha csak egyetlen napra is, de Görgey tábornok is vendége volt Nyíracsádnak. 1849. augusztus 1-jén Nyíradony felől érkezett a III. és a VII. hadtest élén. Útjuk Nyíracsádon keresztül vezetett Vámospércs­re, ahova augusztus 2-án meg is érkeztek. Görgeynek és seregének el kellett haladni a Vécsey-kúria előtt, ami ma a községi könyvtárnak ad helyet, az előtte lévő park pedig a család nevét viseli. A kúriát építtető Vécsey bárónak közös gyökerei vannak az Aradon kivégzett gróf Vécsey Károllyal. Igaz, az acsádi báró és az aradi tábornok más-más rokoni ághoz tartozik, de a gyökerek mégiscsak egyeznek. Korabeli eseményeket feldolgozó források és helyi görögkatolikus egyházközségi dokumentumok azt is elárulják, hogy a ’48-as márciusi ifjak egyik vezéralakja, Vasvári Pál unokatestvére, Zékány Veronika Nyíracsádon töltötte egész életét. Bár Vasvári Pesten élt, gyakran megfordult a nyírségi faluban élő unokatestvérénél is.

A Vécsey-kúria előtt vonult el 1849-ben Görgey tábornok és serege. A kúria előtti parkban ma szívesen sétálnak a járókelők.

KZE

Üzenet a fiataloknak

Nagy János, Nyíracsád polgármestere a márciusi ifjak példáján keresztül szólt a fiatalokhoz március 15. alkalmából. – Ma ti vagytok hazánk reménységei, a magyar jövő valóra váltói. Legyetek mindig méltók őseitekhez, állítsátok ifjú erőtöket a haza szolgálatába, és teljesítsétek kötelességeiteket! A 48-as fiatalok tudtak szerelmesek lenni, mulatni és szórakozni, de tudták teljesíteni kötelességüket, védeni a hazát, és ha kellett, életüket áldozták érte. Mindezt tették azért, mert egyszerre tudták az Istent, a hazát és egymást is szeretni – mondta.

Borítókép: Wéninger Hajnalka (balról), Koleszárné Klemencsics Edina és Szemánné Szmirnyák Erika a Vécsey parkban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában