büdzsé

2021.03.07. 10:26

A bölcsőde- és az útépítés is kiemelt fejlesztés Ebesen

Szabóné Karsai Mária polgármester adott tájékoztatást | Fotó: Napló-archív

Fotó: KOVACS PETER

– A takarékos, biztonságos gazdálkodás, a kötelező feladatok hiánytalan, színvonalas ellátása, az intézmények, a településüzemeltetés működőképességének megtartása és a fejlesztések előkészítése, elindítása és megvalósítása határozza meg Ebes ez évi költségvetését – fogalmazott Szabóné Karsai Mária polgármester az Ebesi Hírlapban a település ez évi költségvetését ismertető írásában. A költségvetés főösszege 1 milliárd 478,2 millió forint. A közel másfél milliárd forint tervezett bevételből a kötelező önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó állami támogatás mintegy 355 millió, amelyet 145 millió forint szolidaritási hozzájárulás fizetési kötelezettség terhel.

Szabóné Karsai Mária polgármester adott tájékoztatást | Fotó: Napló-archív

A tartalék 30 millió forint

– A szolidaritási hozzájárulást a magas egy lakosra jutó adóerő-képességgel rendelkező településeknek kell teljesíteni a központi költségvetés felé. A tervezett adóbevétel 311 millió forint, az előző évről megmaradt pénzmaradványból közel 265 millió forinttal, egyéb működési bevétellel 305 millió forinttal, felhalmozási bevétellel 219 millió­val számolunk a költségvetésben. A szintén közel másfél milliárdos tervezett költségvetési kiadási főösszeg 68,3 százaléka az intézmények és a település működését biztosítja. A költségvetésben több mint 423 millió forintot terveztünk beruházásokra, felhalmozási kiadásokra. Ez az összeg év közben jelentősen emelkedni fog a 2020-ban tervezett, de meg nem valósított fejlesztések, és az idén pályázatból megvalósított fejlesztések értékével – folytatta a polgármester, aki felsorolta ennek az évnek a fontosabb fejlesztési célkitűzéseit is. – Kiemelt fejlesztés a bölcsőde építésének befejezése. Kora tavasszal elkezdődik az Arany János utca út- és csapadékvíz-elvezetés kivitelezése. Ezzel egyidejűleg megtörténik a még nem szilárd burkolattal rendelkező utak kátyúzása, javítása, valamint a játszóterek kötelező karbantartása. Költségvetésünk 30 millió forint általános tartalékot is tartalmaz.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában