új igazgatók tapasztalatai

2021.02.06. 11:30

Ők sem így képzelték el az idei tanévet

Czapp Katalin és Ivánné Nagy Bernadett ősszel lettek iskoláik igazgatói.

Fotó: Matey István

Az idei tanév több szempontból is rendkívülinek mondható, a középiskolák épületei hónapok óta a megszokott diákélet nélkül állnak. Nem ilyen tanévre készült a Tiszántúli Református Egyházkerület két debreceni középiskolájának új igazgatója sem.

Czapp Katalin augusztusban vette át a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumának a vezetését, azonban már az intézmény újraindítása óta itt tanított angolt és hittant. Két évvel ezelőtt igazgatóhelyettes lett, majd amikor az előző igazgatónő nyugdíjba ment, akkor a tantestület javaslatára az igazgatótanács egyetértésével Fekete Károly püspök bízta meg igazgatónak.

„Mivel nagyon régóta tagja vagyok a tantestületnek, ismerem a kollégákat és az itt folyó munkát, ezért nem fogalmaztam meg teljes irányváltást. Erősíteni szeretném mindazt, amiben a Dóczy jó és tartani azt az irányt, amely mentén az elmúlt húsz évben haladtunk”

– osztotta meg a Naplóval Czapp Katalin. Mint mondta, a Dóczyban nagyon jó és összetartó közösség van. – Mivel hatosztályos gimnáziumról beszélünk, valójában a gyerekek a szemünk láttára nőnek fel. Nagyon odafigyelünk mindenkire, összesen 423 diákunk van ebben a tanévben, nem vagyunk túl nagy iskola, ezért tanulóinkat számon tudjuk tartani. Mindenki saját magához képest tud fejlődni, a legtöbb diákunk a felsőoktatásban folytatja a tanulmányait – mondta az intézményvezető. A jó tanulmányi eredményeket mi sem bizonyítja jobban, hogy tavaly a megyében a Dóczyból került ki az egyetlen 500 pontos tanuló.

Czapp Katalin, a DRK Dóczy Gimnáziumának igazgatója | Fotó: Matey István

Hiányzik a templom

Hónapok óta az iskolában a 7. és 8. évfolyamnak jelenléti, míg a többi osztálynak digitális oktatás van, ez megnehezíti a tanárok mindennapjait. – Úgy szerveztük a tanévet, hogy a tanárok tudjanak mindkét csoportra koncentrálni. Órarend-változtatással, tömbösítéssel oldottuk meg, hogy ne kelljen minden tanárnak mindennap bejönnie az iskolába, hisz máskülönben szétforgácsolódna a napjuk. A szervezési feladatok nehézséget jelentettek, ugyanígy az is, hogy osztályok kerültek karanténba, amikor még mindenki járt iskolába – beszélt a tanév nehézségeiről Czapp Katalin. Mint mondta, nagy hiányként élik meg, hogy a közösségi alkalmaikat nem tudják a megszokott formában megtartani. Videóra veszik az istentiszteleteket, és mindenki az osztálytermében megnézi a prédikációt. Így azonban nem olyan hangosan szól az ének, mindannyiuknak hiányzik a templom.

Czapp Katalin lelkipásztorként is jelen van az iskolában, a hivatás lelkülete igazgatói munkájában is megmutatkozik. – A testi-lelki jólétünk az egyik legfontosabb eleme a boldogságunknak. Lelkipásztorként is figyelek arra, hogy a gyerekek és a kollégák egyaránt lelki egészségben legyenek. Próbálok empatikus lenni mindenkivel, talán ez a lelkészi mivoltomból is ered. A jó tanulmányi eredmény megtartása nagyon fontos, de ez csak úgy valósítható meg, hogy a lelkünket is karbantartjuk – véli az intézményvezető. Arra is kitért, nem így képzelte el az első évét igazgatóként, de megpróbál a lehető legtöbbet kihozni belőle.

Ivánné Nagy Bernadett a Kisvárdai Református Gimnázium igazgatója volt, mielőtt a Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diák­otthona első női intézményvezetője lett a 2020/2021-es tanév elején. – Nagy tervekkel és célokkal vettem át az iskolát. Azt láttam, hogy egy alapvetően jól működő gimnáziumról van szó, amelynek minél több tehetséges, vidéki diákot kell bevonzania. Nyitnunk kell a kerület minden egyes református fenntartásban működő általános iskolája felé, illetve hosszabb távon stratégiai cél az, hogy országos szinten is megpróbáljuk az iskolánkat újra központba helyezni. A történelmünk is erre inspirál minket, hiszen nem véletlenül hívták annak idején az ország iskolájának a Debreceni Református Gimnáziumot – osztotta meg a Naplóval Ivánné Nagy Bernadett, aki a jövőben a már jól működő tehetséggondozásnak még nagyobb teret kíván adni.

Ivánné Nagy Bernadett, a DRK Gimnáziumának igazgatója | Fotó: Matey István

Kitért arra is: ahhoz, hogy a minőségi oktatást még tovább tudják erősíteni, az iskola infrastruktúráján is változtatni kell, az IKT-eszközpark kiépítése ennek sarkalatos pontja. Vezetői programjában kiemelt szerepet kapott a hitélet erősítése is, mely főként az iskola és a gyülekezetek közötti kapcsolatépítésben nyilvánul meg. – Van még egy nagyon fontos pont, ami eddig talán a legjobban sikerült: az iskolai marketing felépítése. Nagyon jelentős lépéseket tettünk a tekintetben, hogy a közösségi médiában megjelenjünk. Létrehoztuk a gimnázium Facebook-oldalát, és saját YouTube-csatornát indítottunk, ezeken keresztül folyamatosan információkat osztunk meg az iskolánkról – részletezte az intézményvezető.

Még idő kell

Ivánné Nagy Bernadett meglátása szerint hosszú évek munkája az, amíg egy vezető és a tantestület összeszokik. – Mindig nagyon fontosnak tartottam, hogy kivívjam a kollégák tiszteletét, ehhez szakmailag felkészültnek kell lenni, kellő érzelmi intelligenciával és empátiával kell rendelkezni, illetve fontos, hogy bizalmi légkör alakuljon ki. Amit megtanultam, hogy hihetetlenül sok kreativitás, tenni akarás, motiváció van a pedagógusokban, amit nem elfojtani kell, hanem előtérbe helyezni. Most még figyelek, nézem, melyik kollégám milyen területen tehetséges, mire tudunk a későbbiekben építeni – fogalmazott. Hozzátette:

„Nagyon nehéz egy kezdő vezetőnek úgy vezetni egy iskolát, hogy két hónapig volt a diákjai és munkatársai között.”

Rendszeresen beszélek a kollégáimmal, gyakorta tartunk online értekezleteket, folyamatosan levelezek a diákokkal. Az elmúlt időszakban olyan szülői tanácsot és diák­önkormányzatot ismertem meg, melynek tagjai teljes mellszélességgel az iskola mellett állnak. Én magam is refis diák voltam, tudom, milyen alapokat, értékrendet kaptam itt, mennyit fejlődtem lelkileg, mennyire közel vitt az Istenhez és az egyházhoz – mondta Ivánné Nagy Bernadett.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában