otthonuk az ég

2021.02.15. 14:56

Éves sasszámlálást tartottak Hajdú-Biharban

Megyénkben az egerész­ölyv, a vörös vércse és a rétihéja a leggyakoribb ragadozó madár.

Hajdú-Biharban leggyakoribb az egerészölyv | Fotó: MME

Fotó: MME

Tizennyolcadik alkalommal rendezte meg idén januárban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzeti parkokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve a hazánkban telelő sasok éves számlálását.

Fotó: Szakál László-archív

– Ez egy régi hagyomány, ami folyamatosan fejlődik. A nemzeti parkok szakembereinek segítségével sokkal precízebben tudunk dolgozni, és több helyre tudunk eljutni – mondta Szakál László, az egyesület Hajdú-Bihar megyei csoportjának elnöke. Az Európai Unió által támogatott projekt révén negyedik alkalommal a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak a kezdeményezéshez, tehát most ismét elkészülhetett a Kárpát-medence közös téli „sastérképe” – tájékoztat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja. Azért kapta a „sasszinkron” elnevezést a számlálás, mert összesen 690 magyar, szlovák, cseh, osztrák, szerb és román madártani szakember egy időben végezte a megfigyeléseket a Kárpát-medence szinte mindegyik jelentős sastelelőhelyén, ezáltal pedig a lehető legpontosabb képet kaphattuk az itt tartózkodó sasfajokról és az egyedszámaikról.

A megfigyelések az ország területének 24 százalékára terjedtek ki, ami az eddigi sas­szinkronok legmagasabb értéke. Az idei sasszinkronon hazánkban összesen 1026–1076 rétisast, valamint 550–578 parlagi sast vettek számba a megfigyelők. Bár nagynak tűnhet a szám, a fokozottan védett státuszú sasok ma is ritkák.

Hajdú-Biharban leggyakoribb az egerészölyv | Fotó: MME

A felmérések alapján még a legtöbb sassal rendelkező területeken is átlagosan 5 rétisast és 2,7 parlagi sast kaptak lencsevégre a kutatók.

Szintén gyakori a vörös vércse | Fotó: MME

A felmérés a négy sasfaj mellett kiterjedt az összes ragadozómadár-fajra is. A réti- és a parlagi sasok mellett 5 szirti sast és 4 fekete sast és további 13 faj 19 ezer példányát is megfigyelték a szakemberek. Hajdú-Bihar megyében egerészölyvből figyelték meg a legtöbb példányt a kutatók, összesen 810-et. A második és harmadik leggyakoribb ragadozómadarunk pedig a vörös vércse 284, valamint a kékes rétihéja lett 229 példánnyal.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában