Fontos az utánpótlás

2021.01.16. 08:00

Januártól háziorvostani szakvizsga nélkül is betölthető a praxis

Egy idén életbe lépett rendeletmódosítás értelmében olyan orvos is elláthat háziorvosi tevékenységet, akinek még nincs meg ehhez a szakképesítése, de van más szakvizsgája.

2020.04.28 Szekszárd, A szekszárdi háziorvosok is többnyire telefonon keresztül adnak tanácsot és gyógyítanak még tart a járvány. Fotó: Makovics Kornél

Fotó: MW-archív

A Világgazdaság cikke szerint egyebek között aneszteziológiai és intenzív terápiás, belgyógyászati, foglalkozás-orvostani, gasztroenterológiai, kardiológiai, esetleg urológiai, sebészeti vagy reumatológiai szakvizsgával is betölthető háziorvosi praxis az önkormányzattal szerződve. – A január 1-jén életbe lépett rendelet módosítása egyes, egyéb szakképesítéssel rendelkező szakorvosok esetében csak a háziorvosi tevékenység megkezdése szempontjából jelent enyhítést, hiszen nem kell az önkormányzatnak területi ellátási érdeket igazolnia – véli dr. Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos. – A háziorvostani szakképesítés 5 éven belül történő megszerzésére ugyanolyan kötelezettséget kell vállalnia ezen kollégáknak is, mint ahogyan korábban, a rendelet ebből a szempontból semmit nem változott – mondta el a Naplónak a szakember.

Fotó: Dr. Békássy Szabolcs-archív

Dr. Békássy Szabolcs ugyanakkor úgy véli, mindez azért is fontos, mert két évtizeddel korábban a szakma nagy eredményként értékelte az önálló háziorvostan-képzés indulását, hiszen az feltétele a jó szakmai minőségben nyújtott, speciális és széles körű ismereteket igénylő családorvosi tevékenység végzésének. – A családorvoslás fejlődésének is egyik záloga, hogy a háziorvostan-szakképesítésre építhető többletjogosítványok, licencek birtokában a háziorvosok minél szélesebb körű szolgáltatást tudjanak nyújtani pácienseiknek – fogalmazott.

Megyénkben 16 betöltetlen

– Magyarországon jelen pillanatban 6351 területi ellátási kötelezettséggel rendelkező felnőttháziorvosi praxis működik, ezek közül 585 körzet betöltetlen. Hajdú-Bihar megyében a felnőttháziorvosi körzetek száma 248, közülük 16 jelenleg a betöltetlen körzet. A praktizáló háziorvosok száma ennél magasabb, mert vannak területi ellátási kötelezettség nélküli körzetek, országosan 152, a megyében 15 – tájékoztatott dr. Kovács Eszter Hajdú-Bihar megyei kollegiális szakmai vezető háziorvos. Hozzátette: a betöltetlen körzetek száma folyamatosan nő, a legtöbb (63) Borsod-Abaúj-Zemplénben van, majd Pest, Békés és Bács-Kiskun megye következik. A szakember arról is beszélt, hogy a háziorvosok utánpótlásában nem igazán jó a tendencia:

2000 óta több mint a felére csökkent az egy év alatt megszerzett új háziorvostan-szakvizsgák száma.

Kifejtette, mindez több tényezővel is indokolható: a háziorvosszakma öregszik, az utánpótlás pedig kevés. A szakma presztízse mind a lakosság, mind az orvostanhallgatók, mind az egész orvostársadalom körében alacsony, és elmarad a többi orvosi szakterület megbecsültségétől. Mindez nem kis részben hozzájárul ahhoz is, hogy pályaválasztáskor a fiataloknak nem vonzó ez a szakma.

Forrás: Dr. Kovács Eszter-archív

Népszerűsíteni a szakmát

Ráadásul a betöltetlen praxisok többféle problémát okoznak. – Ezeken a területeken gyakran vannak ellátási hiányosságok, amelyek részben nagyobb terhelést jelentenek a környező praxisoknak, másrészt a háziorvosi ellátás hiányát egyszerűen a megfelelő alap nélküli házzal lehet szemléltetni. Ha nem megfelelő az alap, akkor bármilyen házat építünk rá, repedezni fog, majd egyszer csak össze fog dőlni az építményünk. Nagyon fontos a minél jobban működő, minél inkább megbecsült, az ország teljes területét lefedő háziorvosi rendszer – mondta dr. Kovács Eszter, hozzátéve, a jövőben fontosnak tartják az egyetemi képzésben a háziorvoslás súlyának növelését, valamint a szakma népszerűsítését az orvostanhallgatók körében, egy háziorvosi életpályamodell kidolgozását, valamint nagyon fontos a kiszámítható, stabil finanszírozás is.

Dr. Békássy Szabolcs hozzátette: az országosan homogén, jó minőségben végzett családorvoslás feltétele, hogy az ellátórendszeren belül ez idáig gazdátlan alapellátás gondoskodó, támogató gazdára leljen. Egy országos alapellátási intézet szakmai, módszertani segítséget, a kollegiális vezetői rendszer pedig egyfajta kohéziós, közösségformáló támogatást nyújthatna a jelenleg egymástól teljesen elszigetelten működő háziorvosi praxisoknak. Az Országos Kórházi Főigazgatóság berkein belül hamarosan felálló Alapellátási Igazgatóság reményeik szerint be tudja tölteni ezt a funkciót.

Vass Kata

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában