megszámolják őket

2021.01.28. 20:26

Mindenki részt vehet a hétvégi bagolylesen

Erdeifülesbagoly-szám­lálást tart a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a hétvégén.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az évenkénti felmérést idén is a lakosság bevonásával hirdették meg.

„A 2021. évi szinkronszámlálást ezen a hétvégén tartjuk, péntektől hétfőig. Mivel a programban bárki részt vehet, az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számítunk”

– nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak Szakál László, az MME Hajdú-Bihar Megyei Helyi Csoportjának elnöke.

Könnyen felismerhető

– Az országosan összehangolt, egy időben végzett bagolyszámlálásba azért tudjuk bevonni a lakosságot is, mert az erdei fülesbagoly egy közismert faj, és jellegzetes külseje miatt nem is lehet összetéveszteni más madárral – részletezte Szakál László. Elmondta, az egyesület örömére szolgál, hogy sok iskolás és óvodás is csatlakozik a baglyok számlálásához, hiszen így közelebb kerülnek a természethez. Hozzátette, vannak olyan felmérések is, amelyekben csak a szakemberek tudnak részt venni. – Ilyen például a január közepén megejtett sasszinkron, amely egy sokkal komolyabb, szakmai jellegű feladat, hiszen azok a madarak nehezen észlelhetőek és csak messziről láthatjuk őket, mivel nem olyan könnyen megközelíthetőek, mint a baglyokat. Ráadásul a meghatározásukhoz is szükséges a kellő gyakorlat és fajismeret – fejtette ki a szakértő.

A szakember arról is tájékoztatott bennünket, a tél azért ideális évszak a fülesbagoly-számláláshoz, mert ebben az évszakban könnyebb észrevenni a madarakat. – Nappal, egy kiválasztott helyen egybegyűlnek és pihennek, a csupasz ágakon pedig könnyű őket megszámolni. Persze, gyakran ücsörögnek fenyőfákon, de ott is elég jól láthatóak – fogalmazott. Szakál László bezárólag hozzátette, a számlálás segítségével az egyesület képet kap az erdei fülesbagoly-állomány hazai nagyságáról, a telelő baglyokat azonban nem csak ezen a hétvégén lehet számolni. A bagolycsapatokról egész télen várják az adatokat, melyeket akár utólag, a tavasz folyamán is elküldhetnek a lakosság tagjai az egyesületnek. A beküldés menetéről az MME honlapján részletes tájékoztatót olvashatnak az érdeklődők.

Berecz Dorina

Hasznos tudnivalók

A telelő erdei fülesbaglyok lakossági felmérése több szempontból is hasznos. Egyrészt azért, mert így az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos információkat szolgáltathat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Ezenkívül pedig tájékoztatja az embereket erről a különleges állati viselkedésről, arra buzdítja felnőtteket és gyerekeket egyaránt, hogy még több időt töltsenek a szabadban. A természetvédelmileg is hasznos önkéntes munka során minden résztvevő közösen tehet hazánk gazdag madárvilágának védelméért. Az erdei fülesbaglyok legtöbbször a települések központjában található parkok, közintézményekhez tartozó udvarok, templomkertek örökzöldjein, illetve magánházak kertjeiben gyülekeznek. De akár a lombhullatókon vagy a lakott területek határában fekvő temetők területén is előfordulhatnak kisebb csoportok. Így tehát, aki bagolylesre indul, ezeken a helyeken járhat leginkább szerencsével. Számláláskor jó, ha van nálunk kézi távcső, de lombhullató fákon, bokrokon akár szabad szemmel is kiszúrhatjuk a különleges madarakat. Az örökzöldek esetében már kicsit nehezebb dolgunk van, hiszen nappali látási viszonyok közt nehézkes lehet a pontos számolás. Nem biztos ugyanis, hogy az összes bagoly észlelhető a zárt, sötét tűlevélrengeteg rejtekében. Ilyen esetekben érdemes a szürkületi kihúzáskor vagy a hajnali behúzáskor megfigyelni az adott fenyőt, tehát azokban az időszakokban, amikor a baglyok megérkeznek a fára, vagy amikor elhagyják azt. Az erdei fülesbaglyok mellett egyéb bagolyfajok is megjelenhetnek a nappalozóhelyeken (például réti fülesbagoly vagy kuvik), akár az előbbi faj egyedei közé vegyülve, akár azoktól elkülönülve. Ne hagyjuk figyelmen kívül ezeket a fajokat sem a madárles során, hiszen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a rájuk vonatkozó megfigyeléseket is köszönettel fogadja a lakosság tagjaitól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában