lelkes önkéntesekkel

2021.01.20. 21:05

Lóhátról telepítették az odúkat Hajdúszoboszlón

A Porszem Lovas Egyesület tagjai több tucat madárodút helyeztek ki az egykori Honvéd Üdülő területén.

Fotó: Porszem Lovas Egyesület

Az odúk készítésének is megvannak a maga rejtelmei, s története is. Az első magyar fészekodúgyár a Mecsekben, Kárász községben jött létre 1904-ben, alapítója Kühnel Márton volt. A Bajorországból áttelepült vízimolnár fia főleg Hermann Ottó útmutatása alapján gyártotta madáretetőit és odúit, amelyek akkoriban a milánói és barcelónai világkiállításon aranyérmet érdemeltek. Hasonló elismerés jár azoknak a lelkes önkénteseknek, akik a mai napon a legnevesebb magyar madárvédők nyomdokaiba lépve, Imre István a Földesi Madársuli vezetőjének jóvoltából több tucat odút helyeztek ki a Porszem Lovas Egyesület gondozásában lévő egykori Honvéd Üdülő területére.

Fotó: Porszem Lovas Egyesület

Sok segítő is volt

Az ötlet, miszerint legyen májusra a legmadárdalosabb terület a városban ez a szép park, Imre Istvánnak és több tucat önkéntesnek köszönhetően válhat valósággá. Egyheti fúrás-faragás-kopácsolás alatt álltak össze Földesen a különböző típusú odúk és autóztak készítőjükkel Szoboszlóra. A Földesi Madársuli megálmodója csodálatos kosarakat is hozott, amelyek Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester asszony és a földesi kosárfonó szakkör jóvoltából támogathatják e nemes célt. A Porszemes felhívásra több szoboszlói lakos is támogatta a madárfüttyös programot, hogy a Bánomkert szélén lévő parkban felkerüljenek az ágak oltalmába, a fák törzsére, bokrok, sövények sűrűjébe az otthon már nem használt fonott kosarak. A madár projekt Porszemes vezetője Lieszkovszky Veronika, beszervezte a nagy napra a legfürgébb és legbátrabb létrára mászó Juhász Pétert, akinek fő segítője Joó Zsolt KÖSZI szolgálatos diák volt. A Porszemes csemeték lóháton hordták a kosarakat, a nagyobbak lóhátról pakolták a fára a fészeknek szánt alapokat. A gyermekek több napra elosztva vettek részt a programban, hogy a korlátozó intézkedéseket maradéktalanul betartsák. Tavaszra remélhetően fészkelő-, költőhely lesz valamennyi, a cinkéktől a baglyokig mindenkire számítanak, de jöhetnek akár vörös vércsék is.

Fotó: Porszem Lovas Egyesület

A madármarasztaló tevékenységet sokan tartották fontosnak Szoboszlón! Buka László és felesége, Árva Sándorék, a Till család, Fekete Dorkáék, Adélka, Áronka és a legkisebbek szombaton, a csapat nagy része vasárnap és a héten veszi ki részét a nagy munkából. Lajos bácsi, Fodor Ferenc és Andi gondoskodott arról, hogy minden rendben legyen, és még a hagyományőrzést is be lehessen csempészni a környezetismeret órákra. Turi Bori, Marcsi, Marika és a nagyik meleg italokkal és finom pogácsával tompították a mínuszokat, melyek a több órás létrázásnál igen sokat jelentettek. A lovak egyébként jól bírták az új telepesek fogadásával járó munkálatokat. Dél tájban Czeglédi Gyula polgármester is felkereste a parkot egy nagy adag madáreleséggel, melyet közösen helyeztek el az etetőkbe.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában