Hitélet

2021.01.02. 11:08

Házszentelők járták Körösszegapátit

Már január másodikán megkezdődött település ortodox híveinél az egyházi kötődés megnyilvánulása.

Fotó: Vmirjáncki József

Az ortodox tisztelendő évtizedek óta jár megszentelni a házakat az ingóságokkal együtt. Dr. Origen Sabau reggel nyolc órakor a templommal kezdte a tevékenységét. Megszentelte az Isten házát, s az ott lévő személyeket, Karácsony János kántort, Szakadáti Tibor presbitert, Kormánszky Alexandert, Kormánszky Amdreaszt és Popa Kevint.

Kormánszky Andreasz, Popa Kevin, Kormánszky Alexander, dr. Origen Sabau | Fotó: Vmirjáncki József

Harangszó jelezte a híveknek, hogy elindult a pap és kísérete a házakhoz. Elsőként a 84 éves Berke Jánosné házához mentek. A járvány körülményeit figyelembe vették, így a házba most csak a pap lépett be, hogy megszentelje azt, a többiek a kapuban vagy az udvaron várták. Az ilyenkor szokásos rövid beszélgetésre is csak az udvaron került sor. Szakadáti Tibor presbiter átadta az ortodox egyház falinaptárát, a Cronica című hetente megjelenő újság legújabb számát és a román nyelven megírt kalandáriumot.

Berke Jánosné házánál | Fotó: Vmirjáncki József

Origen Sabau elmondta, hogy január 2-án a házszentelők közel hetven házhoz juthattak el. A szombati nap kedvez a ház lakóinak, mert nem dolgoznak. Azt pedig, hogy fogadják-e a házszentelőket, csak akkor tudják meg, amikor odaértek, mert a kapu nincs bezárva, hanem kitárva várja a őket.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában