Segítségre szorulnak

2021.01.13. 17:32

Gondoskodjunk a hideg időben is a madarakról!

Madáretetők, madárházak kihelyezésével óvhatjuk az itthon telelő madárfajokat.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Télen sem szabad megfeledkeznünk azokról a madarakról, melyek meleg időkben szorgosan irtják a kártevő rovarokat kertünkben, vagy békésen keresgélik az apró, gerinctelen élőlényeket a városok parkjaiban.

A kertünkben, udvarunkban vagy a közterületeken kihelyezett madáretetőkkel, madárházakkal és madáritatókkal az ínségesebb időkben is segíthetjük az énekesmadarakat. Érdemes azonban tájékozódnunk arról is, hogy milyen élelemmel láthatjuk el őket, és hová célszerű elhelyeznünk azokat. Madáretetőt, madáritatót akár otthon is készíthetünk, például újrahasznosított PET-palackból és használaton kívüli cserép­alátétből.

A kertünkben a fagyok beálltával jócskán kevesebb teendő akad, mint a melegebb hónapok idején. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy nem minden madár vonul télen más éghajlatra, számos faj itthon marad. Azok a madarak, amelyek a tavaszi, nyári és őszi hónapokban a kiskert bogarakban gazdag földjéből csipegetnek, vagy a vetésnél elszórt magokból lakomáznak, a hideg hónapokban is ugyanolyan étvággyal keresik fel a már ismert élelemforrások helyeit.

Érdemes tehát a kiskertbe madáretetőt kihelyezni, és azt az első fagy megjelenésétől az utolsó elvonulásáig folyamatosan újratölteni madáreleséggel.

Az énekesmadarak hasznosabb résztvevői a kertünk életének, mint gondolnánk. Rendkívül nagy szerepet játszanak a rovarkártevők biológiai szabályozásában is.

Kiváló fészkelőhely is

Egyes fajok a rovarok fogyasztása mellett apró gerinctelen élőlényeket és növényi táplálékot is fogyasztanak, és akadnak olyanok is, akik esetleg növényevők, vagy magvakat gyűjtenek. Nem árt tehát a kertünkbe szoktatni őket. Ehhez kiválóak lehetnek a kifüggesztett madáretetők és madárházak, amelyek nemcsak télen lehetnek hasznosak, de akár az év többi szakában is, hiszen a madárházak például remek fészkelőhelyként is szolgálhatnak egyes fajok számára. A madáretetők és madárházak kihelyezésekor mindig a madarak szempontjait tartsuk szem előtt, és biztosítsunk számukra menekülési útvonalat is! Ne feledkezzünk meg a kis építmények takarításáról sem! Tehetünk alátétet is az etetők alá, így az esetlegesen keletkező piszok abba hullik, és könnyen ki tudjuk üríteni.

Néhány szabály

A hangsúly ebben az esetben nem arra helyeződik, hogy mit adjunk az énekesmadaraknak eleségül. Sokkal inkább arra, mivel nem szabad etetnünk őket. Mindenképp kerüljük a lisztes ételeket, így például a kiflit, zsemlét, kalácsot vagy kenyeret. A liszt ugyanis megerjedhet a madarak begyében, ezáltal komoly betegségeket előidézve a szervezetükben. Kerüljük továbbá a nyers tésztát, a sajtot és a felvágottat, és ne feledjük: szalonnából és sonkából sem kaphatnak fűszereset. Ma már szinte minden boltban kaphatóak speciális magkeverékek, amelyek a madarak téli etetésére szolgálnak. De adhatunk nekik gyümölcsöket, magvakat és bogyókat vagy állati zsiradékokat is. Szeretik a fenyőmagot, a napraforgót, a lenmagot és a diót is, illetve a sótlan, pörköletlen mogyoró is telitalálat lehet. Az otthoni maradékok közül is vannak olyan étkek, amelyeket a madaraink is szívesen fogyasztanak. Ezek közé tartoznak a főtt zöldségek, a főtt rizs és tészta is, valamint a kemény tojás. Az etetés mellett azonban nem szabad megfeledkeznünk a madarak itatásáról sem, hiszen hideg időben a gyakori fagyok miatt előfordulhat, hogy nagyon nehezen jutnak megfelelő mennyiségű folyadékhoz. Ezért helyezzünk ki itatót is, és abban rendszeresen cseréljük a vizet, amely lehet langyos vagy kicsikét melegebb is. Kemény mínuszok esetén keverhetünk a vízbe egy kis cukrot is, akkor biztosan nem fog megfagyni.

Fotó: Berecz Dorina

Saját kezűleg

Nem értesz a barkácsoláshoz, de szeretnél madáretetőt a kertedbe? Ne keseredj el! A környezettudatosság és az újrahasznosítás jegyében akár egy kiürült másfél-két, vagy akár ötliteres műanyagflakonból is elkészítheted a saját, egyedi etetődet.

Nincs más dolgod, mint alaposan kimosni és kiszárítani az általad kiválasztott formájú és méretű PET-palackot, valamint leszedni a külsejéről a címkét, hogy átláthass rajta. Úgy mindig tudni fogod, pontosan mennyi élelem van benne, és hogy mikor célszerű újratölteni. A legegyszerűbb, ha egy kör alakú lyukat vágsz a közepére – akkorát, amekkorán az énekesmadarak kényelmesen beférnek –, majd a nyílás széléig megtöltöd magvakkal, és egy faághoz vagy fatörzshöz rögzíted lehetőleg úgy, hogy a szél ne ringassa és ne szórja ki belőle az élelmet. Ha szereted a kihívásokat, egy másik, kicsit bonyolultabb módszert is választhatsz. Fogj két fakanalat és egy éles kést! Vágd meg a flakont, majd szúrd át rajta a kanalakat, és a fejük melletti réseket hagyd egy kicsit nagyobbra! Ezután töltsd meg a palackot magvakkal felülről, majd csavard rá a tetejét, és függeszd fel a fára! Így a madarak rá tudnak ülni a fakanalak fejére, és felcsipegetni az oda kiszóródott eleséget. Ne feledkezz meg a házilag elkészíthető madár­itatóról sem! Az egyik legegyszerűbb megoldáshoz nincs szükséged másra, csak egy virágcserép-alátétre (ez lehet akár műanyagból is) vagy egy lapos tálkára és egy közepes méretű kőre (de használhatsz több kisebb darabot is). Az alátétet helyezd a madarak számára biztonságos helyre. Ez lehet az ablakpárkány, vagy akár egy magasabb fatörzs. A nehéz kő vagy a több, kisebb kavics az itató rögzítésére szolgálnak, ezért azokat helyezd el a cserépalátét közepén. Így sem a madarak, sem a szél nem tudja majd felborítani.

Ezután nincs más hátra, már csak fel kell tölteni vízzel, folyamatosan szemmel tartani és újratölteni, valamint kicserélni, ha esetleg a fagyos időben jéggé dermedne.

BD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában