hatalmas csapat

2021.01.26. 11:05

Félezer túzok éli mindennapjait a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának területén

A korábbi télies idő kiváló alkalmat adott a madarak megszámlálására.

Fotó: Dr. Kovács Gábor-archív

A természetvédelmi őrszolgálattal összehangolt munka keretében 16 csapatban összesen 500 túzokot találtak a HNPI illetékességi területén január 15-16-án Bihar, Hortobágy, Nagykunság és Közép-Tisza–Jászság tájegységekben. A túzokok kedvelt téli táplálékát biztosító repceföldeken kívül lucernán, gyepeken, őszi gabonaföldeken és ugarokon is tartózkodtak madarak – számolt be róla a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán.

Ahogy az Konyhás Sándor túzokvédelmi koordinátor írásából kiderült, a január közepén érkezett mindössze néhány napos, valóban télies időjárás kedvező alkalmat biztosított a téli túzokszámoláshoz. A néhány centiméteres hótakaró, a nappal is fagypont alatti hőmérséklettel társulva elég ahhoz, hogy a túzokok által helyileg választott, túlélést jelentő táplálékbázisukhoz kitartóan ragaszkodjanak. Ilyenkor kerülik az energiaigényes helyváltoztatásokat, a nagyobb csapatoktól távol maradó egyedek, néhány példányos csapatok is szívesebben összeverődnek társaikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában