premier előtt

2021.01.22. 14:44

Dokumentumfilm készült a tragikus gyermekkorról, megszólalt a Tündérkör Alaptívány elnöke

Az alapítvány hetente közel tíz családnak szállít tartós élelmiszert és tisztítószert.

Tóth Zsé Ferenc a nehéz múltjáról beszél egy dokumentumfilmben

Fotó: Tóth Zsé Ferenc-archív

A Tündérkör Alapítvány dolgozói a 2021-es évben sem pihennek, a januári hónapban is folyamatos a munkavégzésük, az akaratuk pedig egy percre sem inog meg.

Fotó: Tóth Zsé Ferenc-archív

Legfőbb törekvésük az újesztendőben sem más, mint eddig: a hatékonyság, és az erősség növelése. Habár a koronavírus a jótékonysági alapítvány tevékenységét is megnehezíti, hiszen több a segítségkérő, mint eddig, mégis a kitartásuk mindenki számára példamutató. – Ahogyan az várható volt, nőtt a bajba jutott emberek száma a pandémiás időszak alatt, de nem drasztikusan. Ha számszerűsíteni kellene, a segítségkérőink 40 százaléka állandó, a maradék pedig alkalmi jellegű – részletezte Tóth Zsé Ferenc, a Tündérkör Alapítvány elnöke, majd hozzátette: a fennmaradó 60 százalék több mint fele a járványhelyzet következtében kialakult szituációk miatt kér segítséget.

Végeláthatatlan teendők

- Segítünk ott, ahol tudunk, de mi is hús-vér emberek vagyunk. Az alapítvány dolgozói közül én minden hétköznap súlyosan fogyatékos gyermekekkel foglalkozom egy iskolában, majd munka után „porondra kerülnek” a szervezet dolgai – mondta az elnök. – Már napközben látható, hogy mennyi kérés érkezik hozzánk az emberektől. Azok esetében, ahol láthatóan nincs lehetőség a halasztásra, még a kérés napján cselekszünk, munka után. Elvégzünk egy előzetes utánkövetést, majd kiszállítjuk az autóinkkal a tartós élelmiszert. Amennyiben nem óriási a probléma, szombaton és vasárnap visszük házhoz az adományokat Debrecenben – osztotta meg.

A Tündérkör Alapítvány próbál minden éhező gyermek szájába ételt tenni
Fotó: illusztráció / Shutterstock

Nehéz múlt, példás jelen

Traumáinkon innen és túl címmel jelenik meg január 31-én Skrabski Fruzsina rendező legújabb dokumentumfilmje az M5-ön. Az a megtiszteltetés érte a szerkesztőségünket, hogy elsőként láthattuk a közel egy órás alkotást, még a „premier előtt”. Ízelítőként fontos tudni, hogy egy kultikus műfajról beszélünk, melyben több neves embert is megszólaltatnak, többek között Böjte Csabát, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és Otthonok Vezetőjét, aki közel hatezer gyermek sorsáért felel. Bagi Iván, a mindenki által ismert humorista is betekintést nyújt a traumákkal teli gyermekkorába, s elmeséli a történetét. Emellett több pszichológus és nevelő is kifejti a véleményét, valamint elmondja a tapasztalatait. Az eddig felsorolt szereplők mellett, Tóth Zsé Ferenc, a Tündérkör Alapítvány elnöke is szerepet kap a dokumentumfilmben.

Skrabski Fruzsina neves emberek nehéz múltját mutatja be
Fotó: Traumáinkon innen és túl / YouTube

Skrabski Fruzsina 2019-ben kereste meg Tóth Zsé Ferencet a dokumentumfilmjével kapcsolatban. – Megtiszteltetésnek vettem a gondolatot, hogy én is szerepeljek, mivel fontosnak éreztem, hogy elmondjam a saját tapasztalataimat. Ha csak egy embernek segítek pozitív példát mutatva, amitől megváltozik az élete, mert elhiszi, hogy van kiút egy rossz helyzetből, akkor máris megérte elmondani a történetemet – vélekedett az elnök. – Már évekkel ezelőtt meg kellett volna történnie egy hasonló etnikai-, és morális felelősségre vonásnak, hiszen a dokumentumfilm arról szól, hogy igenis fel lehet állni a nehéz helyzetekből is. Én is tudom, hogy milyen érzés napokig éhesnek lenni, fázni a mínusz fokokban, vagy kifordított kabátra lefeküdni, hogy ne legyen koszos. Ennek az egy órás tömör igazságnak a létrehozásával azt a célt szolgáljuk, hogy motivációt adjunk azoknak, akik kilátástalan helyzetben vannak – emelte ki, majd hozzátette: talpra lehet állni onnan is, ahol még a fű sem nő.

Tóth Zsé Ferenc a nehéz múltjáról beszél a dokumentumfilmben
Fotó: Tóth Zsé Ferenc-archív

A gyermekkori traumák leküzdését erősíti

A Traumáinkon innen és túl dokumentumfilm készítőinek csapata három főből állt össze: Skrabski Fruzsina rendező, Szabó Borbála író, és Bodacz Balázs riporter. – Korábban már készítettem két dokumentumfilmet: az egyik Biszku Béláról szólt, a másik pedig a szovjet katonák erőszakosságát taglalta a magyar nőkkel szemben – mondta Skrabski Fruzsina. – A találkozásom Böjte Csabával, aki benne van a filmben is, ráébresztett arra, hogy készítenem kell olyan tartalmat is, amely másokon segít. A Tündérkör Alapítvány pedig Bodacz Balázs ajánlásával került a filmbe – tette hozzá.

VKF

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában