Debrecen, a rendíthetetlen szikla

2021.01.09. 16:41

Amikor Kossuth Lajos megérkezett a Miklós utcai kapuhoz

A Debreceni Kossuth Társaság a magyarok Mózesére emlékezett csütörtökön.

A Debreceni Kossuth Társaság elnöke, Jóga László a Miklós utcai emléktáblánál | Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

172 évvel ezelőtt, 1849. január 7-én érkezett Debrecenbe Kossuth Lajos a kora délutáni órákban a Miklós utcai kapuhoz. A kapus az eseményt így jegyezte be 2265-ös sorszám alatt a kapunaplóba: „Kossuth magyarok Mózese„, derül ki Debrecen városának történeti kronológiájából. A Debreceni Kossuth Társaság erre az alkalomra emlékezett csütörtökön, ahol Jóga László, a társaság elnöke koszorút helyezett el a Miklós – Erzsébet utca kereszteződésében lévő úgynevezett Miklós utcai kapunál.

Jóga László a Naplónak elmondta, Kossuth Lajost több minden is motiválta, amikor Debrecen mellett döntött.

Áthelyezték székhelyüket

– Az akkori polgármester, Poroszlay Frigyes mindvégig rokonszenvezett a reformgondolatokkal. Ekkor eltervezték, hogy megörökítik festményben Kossuth Lajost, akit 1848. március 19-én dísz­polgárrá választottak. Az osztrák csapatok előrenyomulása miatt 1948 december legvégén az országgyűlés és a kormány – Kossuth Lajos indítványára – elhatározta, hogy székhelyüket Debrecenbe teszik át – mondta. Jóga László, aki arra is kitért, hogy Kossuth Lajos debreceni tevékenysége alatt szerkesztette meg és adta ki a nemzetközileg is elismert függetlenségi nyilatkozatot. Ekkor volt az ország fővárosa Debrecen, és itt őrizték a Szent Koronát is.

A Debreceni Kossuth Társaság elnöke, Jóga László a Miklós utcai emléktáblánál | Fotó: Molnár Péter

Kossuth Lajos a debreceniekhez intézett kiáltványában így fogalmazott: „E tősgyökeres magyar város köréből fog Magyarország megmentetni... A magam és a nemzet nevében Debrecen városát a magyar szabadság őrvárosának nyilatkoztatom..., s az országgyűlést és kormányt a debreceniek becsületérzésének rendíthetetlen sziklájára helyezem...” A Debreceni Kossuth Társaság ma is büszkén és szeretettel gondol vissza erre az időszakra.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában