a test, mint vászon

2021.01.16. 17:42

A leggyakoribb kérdések a tetoválásról

Télen kedvezőbb az időjárás a tetoválásnak, mint a nyári hónapokban.

Fekete Borbála elmondta, télen kevesebb káros hatás éri a friss tetoválásokat

Fotó: Fekete Borbála-archív

Számtalan tév­hit kering a tetoválásokról, ám azok egy részét a leggyakrabban ismételt kérdésekre adott válaszokkal meg is lehet cáfolni. Fekete Borbála tetoválót kérdeztük arról, milyen kérdésekkel fordulnak hozzá azok, akik az első varratáson gondolkoznak.

– Gyakran felmerül, hogy télen vagy inkább nyáron tetováltassunk. Télen a legjobb, mert nincs meleg, nincs erős napsugárzás, kevésbé izzadunk. Ezek mind olyan tényezők, amelyek a nyáron készült tetoválásnak árthatnak. Mégis inkább nyáron tetováltatnak a legtöbben – ennek pszichológiai okai lehetnek. Lekerül a pulóver, rövidnadrágban mászkálunk, ilyenkor sokan rájönnek, hogy szeretnének valamit, mondjuk a karjukra, ami öltöztet. Ma már annyira fontosak a kiegészítők, hogy szinte nem tudjuk nélkülük elképzelni az életünket. Erre akkor jövünk rá, mikor meglátjuk egy-egy testrészünket, amit télen a kabát takart – mondta a püspökladányi tetováló.

Fekete Borbála elmondta, télen kevesebb káros hatás éri a friss tetoválásokat
Fotó: Fekete Borbála-archív

A takarás nem akadály

Felhívta a figyelmet arra: új tetoválás esetén nagyon oda kell figyelni a gyógyulásra, sokan félrekezelik a bőrüket. – Bőrtípustól függ, hogyan kell kezelni az adott tetoválást, de alapszabály, hogy két héten keresztül nem lehet szaunázni, szoláriumba és uszodába menni. Ha egy friss tetoválást megáztatunk, vagy fény éri, akkor sokkal nehezebben gyógyul meg. Ezért is érdemes télen tetováltatni, mert ilyenkor az időjárás is nekünk kedvez – ismertette Fekete Borbála.

Gyakran hallja azt a kérdést is, évek múlva mi lesz a tetoválással, kifakul-e. Természetesen minden egyes tetoválás öregszik a testtel; hogy mikor kell átüttetni, az is bőrtípustól függ. A festékeket sem árt tisztán látni; ma már annyira odafigyelnek a gyártók, nincs olyan, hogy mérgező a tinta. – Azt is sokszor megkérdezik, fáj-e a tetoválás. Vannak egyes területek, ahol fogcsikorgatva bírja ki az ember, de vannak olyanok is, ahol szinte azt mondják a vendégek, jó érzés, míg dolgozik a gép. Sokan úgy élik meg a varrást, hogy a fizikai fájdalomért a tetoválás a jutalom. S bizony ez függőséget tud okozni. Sokan végig sem gondolják, mit akarnak; van, aki úgy keres meg, hogy szüksége van egy kis fájdalomra, csináljunk egy tetoválást. Néha azt érzem, egyes embereknek nem is tetoválás kell, hanem az érzés, hogy ezt is kibírta – osztotta meg tapasztalatait. Mint mondta, sokak már varrás közben a következő mintán gondolkodnak.

S ott vannak azok, akik megbántak egy-egy tetoválást. Nekik a lézeres eltávolítás mellett a takarás is megoldás lehet. – Már szinte bármit lehet takarni, több alkalommal átütni, új mintát kihozni. Olyan jó festékek és tetoválógépek vannak már, amelyek nem roncsolják annyira a bőrt. Lassan bármit lehet takarni, igaz, ez sokkal macerásabb, mint az eltávolítás – tudatta Borbála.

Fotó: Fekete Borbála-archív

Mit szólna hozzá a baba?!

A gyakori kérdések között szerepel, hogy a terhesség alatt szabad-e tetováltatni. A válasz egyértelműen nem, hiszen nem tudhatjuk, a magzat hogyan reagál. – Terhességnél nagyon sok mindent nem ajánlanak az orvosok ételek, italok vagy akár gyógynövények közül sem. A tetoválás sebet okoz a testen, s lehet, hogy az anyának egy semmitmondó baktérium kerül a véráramába, de a magzat nincs még kifejlődve, nem tudhatjuk, hogyan reagál rá, ez veszélyes – szögezte le a püspökladányi tetováló. Ismétlődő kérdés, lehet-e 18 év alatt varratni. Van, ahol szülői engedéllyel lehet, de Fekete Borbála azt javasolja, várják meg, míg 18 évesek lesznek, hiszen ez életre szóló döntés.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában