járókelőket kérdeztünk

2020.12.29. 17:30

Változóak a vélemények a koronavakcináról

Túl gyorsnak tartják a vakcina kifejlesztését, félnek a hosszú távú hatásától az emberek.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Kihasználták az emberek a gyönyörű napsütést, futkározó gyerekekkel, bandázó fiatalokkal és sétáló idősekkel volt tele a debreceni főtér kedden. Lapunk is kapott az alkalmon, megkérdeztük az utca emberét, mit gondolnak a mostanra hazánkban is elérhető koronavírus elleni oltásról.

„Mindenképpen be fogom oltani magam, szerintem máshogy nem lehet megfékezni ezt a vírust, így azt gondolom, aki nem él ezzel a lehetőséggel, az eléggé felelőtlen. Nem magam miatt félek, fiatal vagyok, így valószínűleg nem lenne komolyabb bajom, de családomat, köztük a velünk élő idős nagyapámat féltem”

– osztotta meg aggályait Kasza Péter, aki minél hamarabb szeretné megkapni az oltást, mivel még nem esett át a víruson. Hozzátette, az ismerősei körében megoszlanak a vélemények a vakcinával kapcsolatban.

Kasza Péter | Fotó: Molnár Péter

Feleségével üldögélt a Nagytemplom előtt Földi Béla, aki már regisztrált is az oltásra. – Fontosnak tartjuk, hogy beoltassák magukat az emberek, a probléma csupán annyi, hogy ez még egy új szer, így az emberek nagy része fél attól, hogy nem tudni, mi lesz a hosszú távú hatása. Az is félelemre ad okot, hogy más oltások engedélyezéséhez évek kellettek, most meg elég volt pár hónap, ami alatt több ország is egymással versengve legyártotta a különböző vakcináit – mondta el kételyeit.

Földi Béla | Fotó: Molnár Péter

Felesége hozzátette, ő is be fogja magát oltatni, de egyelőre még vár vele egy kicsit. Az idős házaspár közelről tapasztalja meg a vírushelyzet viszontagságait, ugyanis Budapesten élő lányuk orvosként dolgozik, valamint át is esett már a víruson. – Az orvosok között is nagyon vegyes a benyomás a vakcináról, hiszen ők is látják, hogy nagy a kapkodás körülötte. Mindeközben borzasztó, hogy minden nap mennyire magas a halottak száma, így ez ellen mindenképp tenni kell – osztotta meg gondolatait Földi Béla. Hozzátette, félnek attól is, hogy a túlterheltség miatt a kórházban sincs teljes biztonságban az, akit befektetnek, ott is megtörténhet a fertőzés, de a mindennapokban is hiába óvatosak, olyan cselekvések közben is elkaphatják a vírust, mint a levélszekrény kiürítése.

„Egyelőre még nem döntöttem el, hogy beoltassam-e magam. A környezetemben is azt tapasztalom, hogy inkább húzódoznak tőle az emberek, minthogy hajlandóak legyenek beoltani magukat”

– árulta el lapunknak az interjú közben kislányával, Adéllal játszó Boros Péter.

Boros Péter és Adél | Fotó: Molnár Péter

Hozzátette, őt is inkább a hírek rémisztik meg, amelyek arról szólnak, hogy egy megfelelő és biztonságos vakcina kifejlesztésére egyszerűen nem elég ennyi idő. – Úgy tudom, hogy ez egy régebbi vakcina továbbfejlesztett változata, ami talán bizakodásra ad okot – tette hozzá Boros Péter, aki nem tudja, átesett-e már a víruson, mert nemrégiben pár napra ledöntötte a lábáról valami nyavalya, de nem tesztelték.

Nemrég költözött haza külföldről Debrecenbe Bogdán Sándor. – Kétségkívül be fogom magam oltatni, de még nem regisztráltam a vakcinára – avatta be terveibe a Naplót. Meglepőnek tartja, hogy a zömében külföldiekből álló ismeretségi körében a legtöbb ember nem hisz az oltásban, mert itt nem ezt tapasztalja. Emellett hozzátette, őket és a közvetlen környezetüket eddig szerencsére elkerülte a vírus.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában