helyi felajánlás

2020.12.08. 19:37

Szobrokat állítanak Berekböszörmény központjába

Hét szobor talapzatát építik a település központjában lévő parkban, míg a nyolcadikat az iskola kertjében helyezik el.

Fotó: Vmirjáncki József

Bonnár Lajos helyi lakos felajánlásaként nyolc, bronzzal bevont mészkő szobrot kapott az önkormányzat. A képviselőtestület döntése szerint a szobrokat történelmi sorrend szerint helyezik el a parkban. Attila hun király, ez jelképezi a hunok és a magyarok rokonságát; Árpád nagyfejedelem, aki a honfoglalás idején vezérelte a magyarokat a Kárpát-medencébe; István király, őt honalapítóként tiszteli a magyar nemzet; IV. Béla, az 1241-1242-es tatárjárás után újra szervezte országunkat; Mátyás király, akiben egyik legnagyobb királyunkat tisztelhetjük; Werbőczy István, a mohácsi vész előtt volt nádora az országnak. A hetedik Kossuth Lajos szobra lett volna, de mivel az iskola névadója Kossuth Lajos, az iskolavezetés kérésére azt a szobrot az iskola előkertjében helyezik el. A nyolcadik pedig Erzsébet királynő „Sisi”, ő jelképezi azokat a nem magyarnak született személyek sokaságát, akik a magyarokat segítették életük során. A királyné tisztelete Berekböszörményben nem új keletű. Halála után az 1867-ben a magyar királynévá koronázott királynénak emlékfasort ültettek a Váradi út mentén. Ezt a tiszteletet több mint 100 év elteltével most szoborral erősítik meg.

A szobrok felállításának helyét Csorvási Lajos alpolgármester választotta ki és javasolta. A majdan felállítandó alkotások amellett, hogy díszítik a település központját, erősítik hazafias érzésünket, a szülőföld szeretetét. Jobban tiszteljük, történelmi nagyjainkat, azt a helyet, ahol születtünk és ahol élünk – írja értesítésében Szűcs Viktor Berekböszörmény polgármestere. A szobrok talapzatai elkészültek, hamarosan rájuk helyezik az alkotásokat.

Vmirjáncki József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában