Három évtizedes történet

2020.12.05. 15:30

Se híre, se hamva az üzletháznak

Tovább húzódik az „arany háromszög”-nek is nevezett telek hányattatott sorsa.

20201127 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Üres terület illusztráció.

Fotó: Kiss Annamarie

Több mint másfél éve állnia kellene a Böszörményi út és a Békessy Béla utca sarkán levő, 7764 négyzetméteres telken annak a kereskedelmi, szolgáltató létesítménynek, üzletháznak, amelynek felépítésére az ingatlant 2017-ben megvásároló cég – a környékbeli lakók érdekeit is szem előtt tartva – kötelezettséget vállalt.

Az „arany háromszög” becenéven is ismert földdarab immár három évtizede hányódó sorsát élénk közfigyelem kísérte már a ’90-es évek elejétől kezdve, amikor – nagyon röviden összefoglalva – az önkormányzat az OMV-nek adta el a területet, s ott üzemanyagtöltő állomás létesítése is szóba került, ám ezt nemegyszer heves tiltakozássá duzzadó lakossági ellenérzés övezte. A 2017-es esztendő viszont reménykeltő fordulatot hozott: úgy tűnt, hogy a szinte se eleje, se vége történet megnyugtatóan fejeződhet be az akkor színre lépő új tulajdonos, a kaposszekcsői székhelyű W. W. Impex Kft. és annak beruházási terve révén.

Fotó: Kiss Annamarie

Per a kötbérért

Az ügyben három évvel ezelőtt született, az interneten ma is elérhető közgyűlési dokumentumokat tanulmányozva, az azokból kirajzolódó háttérből a történet alakulásának szempontjából a leginkább azt érdemes kiemelni: egy 2017 júliusában kötött megállapodás szerint az új tulajdonos, a W. W. Impex többek között arra vállalt kötelezettséget, hogy az ingatlanon 2017. március 30. napjától számított két éven belül kereskedelmi, szolgáltató létesítményt, üzletházat épít, és legkésőbb 2019. március 30. napjáig az építkezést befejezi. A megállapodásban részletezett feltételek, valamint a vállalt kötelezettségek valamelyikének megszegése esetén 50 millió forint meghiúsulási kötbért köteles fizetni az önkormányzatnak. A 2017. augusztusi közgyűlési előterjesztés szövegének tanúsága szerint a cég a kötbér biztosításául szolgáló bankgaranciának az igazolását kellő időben be is nyújtotta.

A polgármesteri hivataltól arról kértünk tájékoztatást: mivel a beruházás láthatóan nem készült el a megállapodásban rögzített határidőig, megkapta-e az önkormányzat az említett, 50 millió forintos meghiúsulási kötbért?

– Tekintettel arra, hogy a W. W. Impex nem teljesítette a fenti kötelezettségeit, ezért 2019. április 8. napján Debrecen önkormányzata a bankgarancia lehívását kezdeményezte. Ezt követően a bank az 50 millió forint meghiúsulási kötbért megfizette az önkormányzat részére – derül ki a hivatal válaszából. A helyzet azonban, mint megtudtuk, nem ilyen egyszerű: – A W. W. Impex Kft. peres eljárást kezdeményezett az önkormányzat ellen a kötbér visszafizetése érdekében. A peres eljárás jelenleg is folyamatban van – írja a Naplónak küldött válaszában a hivatal. (A megállapodás szövegében egyébként szerepel is: amennyiben a W. W. Impex Kft. nem ért egyet az önkormányzat megállapításával és a meghiúsulási kötbér érvényesítésével, úgy jogosult a kifogását jogi úton előterjeszteni.)

Továbbra is teherként

Azt is megkérdeztük, hogy mi változott a szóban forgó ingatlan jogállásában a megállapodásban rögzített kötelezettségvállalás meghiúsulásával. – Az ingatlan a W. W. Impex Kft. tulajdonába került, de az ingatlan tulajdoni lapján teherként továbbra is szerepel az önkormányzat javára bejegyzett beépítési kötelezettség, valamint elidegenítési és terhelési tilalom – mutatott rá válaszában a polgármesteri hivatal.

Szerettük volna megismerni és ismertetni a tulajdonos álláspontját is, de a cégtől egyelőre nem sikerült nyilatkozót találnunk.

FGy

Borítókép: Jó ideje kíváncsiak a debreceniek, mi fog történni a szóban forgó, részben bekerített területen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában