Tisztelgés

2020.12.08. 14:11

Pekár Imrére emlékeztek meg a Malomparkban

MP

Fotó: Molnár Péter

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott Pekár Imre gépészmérnök, feltaláló, malomtechnológus születésének 182. évfordulója alkalmából a Gépipari Tudományos Egyesület, a Hajdú-Bihar megyei Mérnöki Kamara és a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. A koszorút a Füredi úti emlékműve előtt helyezték el kedden. – Pekár Imre Debrecen városában elsőként a mezőgazdaság támogatásával indította el az iparosítást, így kezdetben a malom-, majd a vasútipar fejlődött – mondta Husi Géza, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának dékánja. A megemlékezésen Szűcs Edit egyetemi tanár, a Gépipari Tudományos Egyesület elnöke elmondta, hogy kötődése az idén 182. születésnapját ünneplő feltalálóhoz a szakmaiságon túl, egyben személyes is, hiszen 2015-ben a Hajdú-Bihar megyei Mérnökkamarától megkapta a Pekár Imre-díjat.

Fotó: Molnár Péter

Emlékezzünk az elődökre!

– Most, amikor a negyedik ipari forradalom idejét éljük, ismernünk kell, hogy az előző korszakokban kik voltak azok az elődök, akikre büszkén tekinthetünk vissza. Pekár Imre Debrecenben egy ilyen ember volt. Mindig büszkén említjük meg a hallgatóinknak a nevét, példaként állítjuk a munkásságát a diákok elé – osztotta meg Husi Géza. – Emlékezete a járványügyi helyzetben is fontos számunkra, hiszen több évtizede hagyományunk. Minden évben a Hajdú-Bihar megyei Mérnöki Kamara, a Debreceni Egyetem Műszaki Kara és a Gépipari Tudományos Egyesület szervezi. Azt gondolom, azzal, hogy képernyők mögé szorulunk, nem szabad elfelejtkezni azokról, akiknek köszönhetjük a mostani létünket és a fejlettségünket. Pekár Imre a malomiparban alkotott és kialakított egy sajátos eljárást is. Tudniillik, ez a terület egyidős a földek megművelésével, hiszen az ember gabonát termelt, amit meg kellett őrölni – tette hozzá. Liska András, a Hajdú-Bihar megyei Mérnöki Kamara elnöke is kifejezte a koszorúzáson a malomtechnológus iránti nagyrabecsülését, és elmondta, kötelességének érzi, hogy méltassa Pekár Imre érdemeit.

Vámosi Kira

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában