új utakon

2020.12.18. 11:42

Elkészült a körforgalom, könnyebb lesz a közlekedés a Déli Ipari Parknál

Az új körforgalomnak nemcsak közlekedési, hanem gazdasági hatásai vannak.

Fotó: Kiss Annamarie

A tervezettnél korábban elkészült a Mikepércsi út és a Hosszúpályi út csomópontjában az úgynevezett ötágú körforgalom. Papp László polgármester a fejlesztés kapcsán elmondta, már 2016-ban, a Déli Ipari Park tervezésekor elkezdték a közlekedési rendszer kidolgozását. Az ipari parkhoz kötődő közlekedésfejlesztés több lépcsőben valósult meg, az első a 481-es főút megépülése volt, majd a Krones fejlesztésével párhuzamosan elkészült az osztályozós csomópont.

Fotó: Kiss Annamarie

– Harmadik ütemben elkészült ez a körforgalom, mely nagy kapacitású, kétsávos megoldást alkalmazó turbókörforgalom. Ez nemcsak a déli iparterületet tárja fel, hanem a 47-es keleti oldalán található gazdasági övezetet is – mondta Debrecen polgármestere, hangsúlyozta, a következő időszakban egyre nagyobb közlekedési terheléssel számolnak az ipari park környékén, számításaik szerint a 2030-as évekre akár több mint 10 ezer ember dolgozhat az ipari parkban, így nemcsak a személy-, hanem a teherforgalom is nagy mértékben növekszik majd.

„Jelentős közlekedésfejlesztésre készülünk a következő időszakban is ebben az övezetben, a déli iparterületen belül folytatjuk a közlekedési fejlesztéseket, mely megnyitja a lehetőséget egy kis- és középvállalkozói park kialakítására”

– tudatta Papp László.

A körforgalom 1,1 milliárd forintból épült meg, az összeg 50 százalékát a város európai uniós forrásaiból biztosították, a költség második felét a Magyar Közút a saját forrásaiból tette hozzá.

Fotó: Kiss Annamarie

Pósán László országgyűlési képviselő emlékeztetett, a város déli része húsz évvel ezelőtt még úgy nézett ki, mint valami háborús övezet. – Kimentek az oroszok és itt hagytak mindenféle romokat, lepusztult épületeket. Eltelt 20-25 év, és rá sem lehet ismerni a területre – fogalmazott Pósán László. Mint mondta, nemcsak a gazdasági befektetők számára vonzó a környék, hanem egyre többen szeretnének a környéken lakni. Ezt az is mutatja, hogy a salakmotor-pályával szemben új lakóövezet nő ki és Kerekestelep középső része is benépesült.

Fotó: Kiss Annamarie

Szoták Zoltán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar megyei igazgatója számokban is bemutatta a turbókörforgalmat:

a kivitelező 3 ezer köbméter földet mozgatott meg a területen, 227 méter gömbsüvegsort, 1100 köbméter aszfaltot, több mint két kilométer szegélyt épített, s közel másfél kilométer acél szalagkorlátot. Tapasztalataik szerint a közlekedők megszokták az új körforgalmat.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában