videóval

2020.12.18. 14:21

Egyre népszerűbb a hobbigitározás, nem árt azonban karbantartani hangszerünket

Rövid kisfilmmel mutatjuk be a tisztítás és húrozás menetét.

Fotó: Sztelek Renáta

A kijárásra vonatkozó korlátozások és a hideg időjárás beköszöntével egyre többen ragadnak hangszert, hogy hasznossá váljon az otthon töltött idő. Ezek közül a legnépszerűbb máig is a gitár, amin kis gyakorlással is elérhetünk apróbb sikereket. Nem árt azonban tudni néhány alapvető fortélyt, amelyekkel karbantarthatjuk hangszereinket.

A régi, elhasznált húrok eltávolítása után először szárazon tisztítsuk, azaz portalanítsuk a hangszert. Ehhez használhatunk fülpiszkálót, kidobásra váró fogkefét, rongyokat. A takarításra váró felületek közül a fogólapnak tulajdonítsunk kiemelt jelentőséget, a gitár ezen részén látszanak meg leginkább a használat nyomai. Ehhez és a test ápolásához alkalmazhatunk hangszerboltban kapható speciális tisztítószereket, ezeket felvihetjük akár használt rongyra is, majd azzal takaríthatjuk az adott felületeket.

Fontos, ha olajat használunk, azt külön ronggyal végezzük, ne keverjük az előzővel!

Az új húrok befűzése előtt töröljük tisztára a gitár testét, majd következhet a hangolás. Természetes jelenség, hogy friss húrkészlet esetén a hangszer rendszeres használat mellett is elhangolódik. Ez ne ijesszen el senkit, a húrok nagyjából egy hét után szépen beállnak, ehhez azonban szükséges a rendszeres használat is!

BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában