felújítják a gőzöst

2020.12.01. 21:42

Csinos kis mozdony vendégeskedik a debreceni Zsuzsinál

A gemenci Rezét gőzös a cívisváros szakembereinek köszönhetően született újjá.

MP

Fotó: Molnár Péter

Párja akadt a Zsuzsi kisvasút gőzösének mostanában. A Ruyter utcai fűtőháznál vendégeskedik ugyanis a Gemenci Állami Erdei Vasút Rezét nevű nosztalgiagőzöse, melyet a cívisvárosban újítanak fel.

A Napló érdeklődésére Makóné Fogarasi Hajnalka, a Zsuzsi Erdei Vasút Nkft. ügyvezető igazgató arról tájékoztatott, hogy a teljes felújítás során elemeire bontották szét a mozdonyt, majd újjáépítették. Az elkészült lokomotívot a Zsuzsi Erdei Vasút Nonprofit Kft. befogadta, hogy megtörténhessen a mozdony próbajárata, tesztelése és a műszaki finomhangolás.

Borszéken dolgozott

A szakembertől megtudtuk azt is, hogy a 490,2003 pályaszámú Rezét gőzös 2001 márciusában állt először szolgálatba a Gemenci Állami Erdei Vasútnál. Az erdélyi Resicabányán (Reșița) 1954-ben gyártott mozdony a leghíresebb székelyföldi fürdővárosban, Borszéken, a helyi ásványvízüzemben vontatott a nyugdíjazásáig.

Innen került – csaknem két évtizeddel ezelőtt – Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejébe, Gemencre, ahol már nem tehervontatás, hanem turisták szállítása a feladata. A szertartályos, telített gőzzel üzemelő mozdony egyik érdekessége, hogy kazánjának kialakítása lehetővé teszi a fafűtést is, így sokkal gazdaságosabban tud üzemelni.

Árvízi mentőként is szolgál

Az ügyvezető igazgató felidézte azt is, hogy hazánk egyetlen ártéri keskeny nyomközű erdei vasútján a pálya megközelítőleg 30 kilométer hosszan, jellemzően a Duna mellékágai, holtágai mellett kanyarog, miközben látványos erdőrészleteket, réteket, vadföldeket érint. Menetrend szerinti megállóhelyei közelében tanösvények, kirándulóerdők, tájjellegű kiállítások, pihenő- és játszóparkok gazdagítják a minőségi ökoturizmus élményét.

A bakancsos, kerékpáros és a vízi turisták kiszolgálása mellett azon kevés magyarországi kisvasutak egyike, ami még az erdőgazdálkodást is segíti, sőt az árvíz megérkezése előtti utolsó pillanatokig a szerelvények a mentésből is kiveszik a részüket.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában