ezekre figyeljen

2020.12.31. 07:30

Bevásárlás, orvosi ügyelet, istentiszteletek: hasznos kisokos szilveszterre

A bevásárlást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, de gyógyszerhez bármikor hozzájuthatunk.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az év utolsó napján is be kell tartanunk a hatályban lévő intézkedéseket.

Érvényben marad a kijárási tilalom, valamint a csoportosulások elkerülése érdekében január 1-én reggel 6 óráig tilos a tűzijátékok árusítása és közterületen történő használata is, ami alól nem mentesülnek a tavaly vásárolt, fel nem használt termékek sem. Bár a pirotechnikai eszközök használata közterületeken tilos, az állatvédők fokozottan készülnek arra, hogy a kiskaput kihasználva magánterületen idén is lesz tűzijátékozás, amely több házi kedvencet elijeszt majd otthonaikból. Ezért a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet önkéntesei országos szinten segítik majd vissza gazdáikhoz az elszökött állatokat. Ha ön is kóbor kutyával találkozna az újév első napjaiban, a +3670/5017142-es ügyeleti telefonszámukon tudja az egyesületnek bejelenteni.

Aki istentisztelettel szeretné zárni, vagy épp köszönteni az évet, számos lehetősége van ezt megtenni. A Tiszántúli Református Egyházkerületben az egyházközségek dönthetnek arról, hogy biztonságosnak ítélik-e templomukban a személyes jelenléttel történő istentiszteleteket. Debrecenben több egyházközség is az online közvetített szertartások mellett döntött, de a Nagytemplomban december 31-én 16-órától, január 1-jén pedig 8, illetve 10 órától is lesz istentisztelet azok számára, akik szeretnének személyesen részt venni az ünnepi alkalmon. Hasonlóképpen választhatnak a személyes és az online szentmise közül a római és görögkatolikus hívek is az egyházmegyében.

Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a szilveszteri nagybevásárlást, ugyanis az élelmiszerboltok és szupermarketek nem a megszokott rendben üzemelnek majd. A legtöbb üzlet csütörtökön rövidített nyitvatartási idővel várja a vásárlókat, január 1-jén pedig zárva tartanak.

Készül az egészségügy

Nem marad gyógyszer nélkül senki szilveszter éjjel és az újév első napján sem. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapjáról megtudható, hogy

Hajdú-Bihar megyében összesen 15 ügyeletes patika működik majd az ünnep alatt.

Debrecenben két helyen is, de többek között Balmazújvárosban, Hajdúböszörményben és Püspökladányban is lesznek nyitva tartó gyógyszertárak. Orvoshoz is tudunk majd fordulni, ám az elmúlt évekhez képest a járványhelyzet miatt némi változással működik majd a sürgősségi ellátás. Lakóhelytől függetlenül az összes Hajdú-Bihar megyei, légúti megbetegedésben szenvedő, illetve lázas betegnek a Kenézy Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztálya nyújt majd ellátást, míg az egyéb panasszal érkezőknek a Klinikai Központ Sürgősségi Klinikáján kell jelentkezniük, ahol felnőtt és gyermekorvosi ügyeletet is biztosítanak.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában