tűlevelek sűrűjében

2020.12.07. 17:29

A nagy famustra: a műanyag karácsonykor sem az igazi

A toplista új, az árak maradtak a régiek a debreceni kereskedőknél.

MP

Fotó: Molnár Péter

Talán az egyetlen élethelyzet, amikor szerencsésnek mondható, hogy nem túl népes a család, az a világjárvánnyal sújtott karácsony este. Így fordulhatott elő, hogy Beke Ilonka hétfő délelőtt úgy vásárolt fenyőt az egyik belvárosi lerakat eladójától, hogy tudta: az operatív törzs által megszabott limiten belül díszítheti majd fel szeretteivel. A nyolc családtaggal büszkélkedő debreceni asszony a lucra esküszik, abból is a legmagasabbra, egyrészt mert lakásának belmagassága megengedi a gigantikus méretű karácsonyfát, másrészt, mert hajlott kora ellenére minden évben létrára pattan, hogy a csúcsdíszt is saját kezével tegye a helyére. Mindezt a Naplónak mondta el, közben nem tántorított el a kiválasztott növénytől egy percre sem, ezzel demonstrálva, hogy a fa immár csakis az övé. A placc legmagasabb lucfenyőjét már kötözték is, Ilonka néni közben azt is elárulta, hogy tízezer forintot szánt a fára, de inkább egy olcsóbb, igazi legyen, mint a tavaly felállított műfenyő, ami semmi, de semmi hangulatot nem adott a szentestének.

Bordás Nóra a Sámsoni úton kínálja a fenyőket, a hétvégén indult be az idei szezon, és már az első napokban nagy volt az érdeklődés. Elmondta, hogy mint mindig, idén is inkább szombatra és vasárnapra várnak sok vevőt, de egyelőre még inkább a töves fenyőkre, abból ugyanis annyi van, amennyit felszedte, annak kell elfogynia. – Ezeket érdemes mihamarabb megvenni, mert pár nap múlva már a legszebbek ki lesznek válogatva – jegyezte meg a kereskedő.

Az ezüst az új luc, a Nordmann az új ezüst. Körülbelül így alakul a karácsonyfák dobogója idén, a szakember meg is indokolta, miért. – Sokáig a lucfenyőt vitték legtöbben, aztán az ezüstfenyő volt a legkelendőbb, a Nordmann most kezdi átvenni az ezüst helyét. A luc hullik és szúr, az ezüst nem hullik, de szúr, míg a Nordmann nem szúr és nem hullik – hangzott a meggyőző érvelés, kiegészítve azzal, hogy az adventi vásáron idén nem költenek az emberek, így több maradhat karácsonyfára.

Fotó: Molnár Péter

Nem vágja kemény fába a fejszéjét, aki olcsón szeretne fenyőhöz jutni a következő hetekben, az árlista ugyanis a legtöbb debreceni placcon nem változott tavaly óta. Több debreceni kereskedéshez hasonlóan Nóráék is faiskolából származó portékát árulnak, így nem méterre, hanem darabáron lehet beszerezni a karácsonyfát. A legkisebb luc már 3300 forintért vihető, ha pedig Ilonka nénihez hasonlóan létrával szeretnénk csak elérni a Nordmann-fenyő tetejét, 28-30 ezer forintot kell fizetnünk a karácsonyfáért.

SZD

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában