értékeltek a tanárok

2020.11.05. 13:07

Nem volt nagy meglepetés az írásbeli érettségin

Szaktanárok értékelték az őszi érettségi néhány írásbeli feladatsorát.

20201019 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló Őszi érettségi illusztráció.

Fotó: Matey István

Lezajlottak a 2020/21-es tanév október–novemberi vizsgaidőszakának írásbeli érettségijei, a vizsgákat az erre kijelölt középiskolák a tavasszal bevált járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával szervezték meg. Ezúttal Hajdú-Biharban több mint ezren tesznek érettségit, a debreceni Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban 171 diák.

„Összességében zökkenőmentesen zajlott az írásbeli érettségi, gördülékenyebb volt, mint a májusi. Nyilván kevesebben érettségiztek, mint tavasszal, de mindenki fegyelmezett volt, minden szabályt be tudtunk tartani”

– mondta a Naplónak Fekete József, az intézmény vezetője.

A vizsgaidőszakban az előrehozott (69 százalék) és a rendes (14 százalék) vizsgák aránya a legnagyobb, az előrehozott érettségit választók közül mindkét vizsgaszinten a legtöbben angolból, németből és informatikából tettek írásbeli vizsgát.

A középszintű angol érettségi nem volt nehezebb, mint az előző években, a típusfeladatok a vártnak megfelelőek voltak, néhány meglepetésfeladat volt csupán. – Az olvasott szöveg értésében és a nyelvhelyességben is voltak kicsit váratlanabb elemek – értékelte a feladatlapot Aryné Kállai Orsolya angoltanár. – A szövegértésben például volt egy olyan feladat, amilyen még soha nem volt: a mondatok kiegészítésénél minden esetben alá- vagy mellérendelő mellékmondat hiányzott. A magnóhallgatásnál az első két szöveg kifejezetten könnyű volt, a harmadik volt egy kicsit nehezebb. Az íráskészség is teljesen kiszámítható volt, évek óta szinte mindig ugyanazt kérik számon – mondta a szaktanár.

A hallásértést méri

Aryné Kállai Orsolya szerint a nehézséget az jelentette, hogy a diákok többsége már májusban szeretett volna érettségizni, a karantén miatt azonban akkor nem tudott.

A német írásbeli érettségi mindkét szinten a kiírásnak megfelelő volt. – Úgy gondolom, hogy azok a gyerekek, akik a tavaszi helyzet miatt nem tehettek előrehozott érettségit, az eltelt félévben céltudatosan készültek. Aki szisztematikusan készült az érettségire, az semmiféleképpen nem lepődött meg, mert egyik szinten sem volt új, ismeretlen feladattípus – mondta Zeöldné Bonyár Beáta némettanár. Hozzátette: – A témák a korosztálynak, az érdeklődésüknek megfelelőek voltak. Autentikus szövegekről van szó, akár az olvasott, akár a hallás utáni szövegértést nézzük, annyi a könnyítés középszinten, hogy kicsit szerkesztett szövegekről van szó, emelt szinten már háttérzajok is megjelennek. A szókincset lehet tanulni, bővíteni, a nyelvhelyességgel nem lehet probléma, hiszen az is tanulható, az íráskészséget be lehet gyakorolni. Amit mér, az minden évben a hallásértés, bármely szintről beszélünk – szögezte le a szaktanár.

Az adatbázisokkal volt gond

Az idei őszi középszintű érettségi informatika feladatsora is a várakozásoknak és az eddigi tapasztalatoknak megfelelő volt, váratlan, ismeretlen elemet nem tartalmazott. – Négy feladatot kellett számítógépen megoldania a vizsgázónak 180 perc alatt. A diákok többségénél az utolsó, az adatbázis-kezelési feladat sikerült leggyengébben. Több feladatban a szövegértés is gondot okozott a vizsgázóknak, néhány esetben a feladat szövegezése is alapot adott ehhez – értékelte az informatika érettségit Kiszely Ildikó szaktanár. – Emelt szinten a legnagyobb nehézséget a programozási feladat jelentett, de nem tartalmazott szokatlan elemet. A táblázatkezelésben volt egy érdekes részfeladat, aminek megoldására a diákok többsége nem jött rá, pedig nem igényelt olyan tudást, amit nem ismertek volna. A második legnehezebb feladat mindig az adatbázis-kezelés – mondta az informatikatanár.

A vizsgázók november 9-én nézhetik meg a kijavított feladatlapokat, az emelt szintű szóbeliket november 12. és 16., a középszintű szóbeliket pedig november 23. és 27. között tartják.

Kiss Dóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában