korona idején

2020.11.03. 11:30

Maszkriport: kényelmetlen, de be kell tartani a szabályokat

Életbe lépett a maszkviselésre vonatkozó szigorítás hétfőn, megnéztük, mi a helyzet debreceni vendéglátóegységekben.

Fotó: Matey István

Mindeddig kötelező volt az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése a tömegközlekedési eszközön, a kereskedelmi üzletekben, a mozikban, a színházakban, a könyvtárakban, az egészségügyi és szociális intézményekben, a gyűléseken, a sportrendezvényeken, valamint az ügyfélszolgálatokon is. A szabályzat hétfőtől még szigorúbb hatályok szerint érvényes: mostantól a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is vonatkozik – minderről még csütörtökön Kiss Róbert rendőralezredes számolt be az Operatív Törzs tájékoztatóján.

Maszkban a konyhában és a pultban
Fotó: Matey István

A szigorítás értelmében már a vendéglátóegységekben is kötelező lesz az arcot eltakaró védőeszköz használata, amit mindössze az étel és ital fogyasztásának idejére lehet levenni. Ez azt jelenti, hogy a maszkot mindaddig kell szabályszerűen viselnie a vendégnek, amíg az asztalhoz helyet nem foglalt. Azokon a helyeken, ahol állva, bárpultnál történik a fogyasztás, csak annak időtartamára vehető le a védőeszköz, amennyiben ott beszélgetést folytat a vendég, már viselnie kell a maszkot. A kormányrendelet értelmében az ellenőrzéseket a rendőrség is végrehajthatja, a szabályszegőket megbüntethetik, az adott üzletet vagy vendéglátóhelyet pedig be is zárhatják.

Az éttermekben immár csak akkor nem kell maszkot viselni, ha az ételt-italt fogyasztják a vendégek
Fotó: Matey István

Nem apadt a helyben fogyasztás mértéke a hétfőn életbe lépett szigorítás miatt sem Debrecenben – tapasztalta a Napló a város centrumában működő vendéglátóegységekben tett látogatásán. Egyelőre többen a terasz adta lehetőséget használják ki, és a szabad levegőn fogyasztják el rendeléseiket.

– Sokan már akkor maszkot viselve tértek be hozzánk, amikor még nem volt az kötelező, és persze vannak olyan vendégek is, akik még ma is anélkül jöttek be, pedig elég láthatóan, több feltűnő helyen jeleztük felirattal, hogy kötelező a maszkviselés. Figyelmeztetés után – még ha megjegyzést is tesz – minden vendég felveszi a védőeszközt. Egyértelmű, hogy sokkal kényelmesebb mindannyiunk számára, ha nincs fent a maszk, a rendelést is nehezebb rögzíteni, mert alig hallani miatta, mit kérnek, de azért

„azt tapasztalom, hogy a többség betartja a szabályokat”

– tudtuk meg egy kávéház dolgozójától.

A helyszínen a reggeli órákban több vendég is tartózkodott, mindannyian a szabályoknak megfelelően. Közülük Zádor László, akit felháborít, hogy nap mint nap tapasztalja, a tömegközlekedési eszközökön sokan még most sem tartják be a maszkviseléssel kapcsolatos szabályokat. A szigorított előírásokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: nem kényelmes megoldás, de szükségszerű.

Zádor László azt tapasztalja, hogy az autóbuszokon se mindenki tartja be az előírásokat
Fotó: Matey István

Van, aki vitába száll

Éttermekben tett látogatásunkon kiderült: ezen egységekben is megoszlanak a maszkviseléssel kapcsolatos tapasztalatok. Vannak felszolgálók, akik küzdenek a vendégek megjegyzéseivel, míg máshol sosem kell rendre utasítani a betérőket. Legfőképpen a fiatalok és a középkorosztály képviselői azok, akiket figyelmeztet a személyzet, ám amíg előbbiek elnézést kérve felveszik a maszkot, addig utóbbiak vitába szállnak.

Milliós bírság és bezárás

A Magyar Közlönyben október 29-én, csütörtökön megjelent rendelet nemcsak a legújabb maszkviseléssel kapcsolatos módosításokra figyelmeztet, hanem arra is, hogy

a szabályszegőkre igen súlyos bírság szabható ki a jövőben.

Amennyiben ugyanis, ha a kereskedelmi hatóság az ellenőrzés során vagy a rend­őrség értesítése alapján a maszkviselési kötelezettség megszegéséről tudomást szerez, akkor vagy figyelmeztetést alkalmaz, vagy pedig százezer forinttól akár egymillió forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A szájat és az orrot egyaránt eltakaró védőeszköz viselésére vonatkozó legújabb szabályok betartatását a rendőrség emberei is ellenőrizhetik a jövőben, és azokat az üzleteket, illetve vendéglátóhelyeket, ahol nem tartják be a kötelező előírásokat, be is zárattathatja a hatóság.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában