Felszámolt viharkárok

2020.11.16. 19:14

Időkapszulát helyeztek el a szoboszlói templom csúcsában

Korábban alpinisták, most egy nyíradonyi bádogosmester és csapata javította a tetőt.

Fotó: Tibai Irma

A város egyik szimbóluma az 1829-ben lakossági adományokból átépített református templom ékes tornyával, melyet renoválni kellett egy két évvel ezelőtti vihar, illetve villámcsapás miatt. A hívek adakozásából és az egyházközség önerejéből az elmúlt hetekben helyreállíttatták a toronyban keletkezett kárt, felmérették a torony állapotát, s a főhajó fedését. Az alkalmat kihasználva az 53 méter magasságban lévő gömbdíszben egy időkapszulát is elhelyeztek.

Fotó: Tibai Irma

Temérdek név az utókornak

A torony tetején messziről látható volt a csúcsdísz megdőlése, ráadásul az idei tél végén egy szélvihar a süveg fedéséből leszakított egy darabot. Ezek javítását tűzte célul az egyházközség. A főtéren álló templom tornyát fel kellett állványozni. A módszert egyrészt költségtakarékosságból választották, ugyanis a nagy magasság miatt a daruzás jóval többe került volna, másrészt így a torony és a tetőzetborítás állapotát komplexen sikerült felméretni, műszaki látleletet vetetni – tudtuk meg Czető Norbert református lelkésztől. Egyébként korábban is érték már viharkárok a tornyot, akkor alpinisták javítottak. Most műszaki ellenőr közreműködését is kérték, a Tiszántúli Református Egyházkerület főépítésze személyében.

Fotó: Tibai Irma

A kivitelező egy nyíradonyi bádogosmester, Kujbus Mihály és csapata. A munkálatok végén maga Czető tiszteletes és Pinczés József, az egyházközség építési bizottságának elnöke is felmentek a csúcshoz, ahol hárman elhelyezték az időkapszulát az utókornak. Érdeklődésünkre a lelkész elmondta, hogy az üzenetben többek között szerepelnek az egyházközség tisztségviselői, munkatársai – köztük az Anna Idősek Othona dolgozói –, a presbitérium névsora, s az ősztől református iskolaként működő Gönczy-iskola kollektívájának teljes névsora a diákok felsorolásával. Nem utolsósorban áldásként egy idézet a Bibliaolvasó Kalauz napi igéjéből.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában