segítenek a bajban

2020.11.28. 13:44

Fóliatetővel próbálják csökkenteni a károkat a családi házban

A Gohér utcai tűzeset után nem maradt magára a hallássérült család, szombaton kétkezi segítség is érkezett.

Fotó: Matey István

Ameddig nincs lehetőség a végleges tető felépítésére, átmenetileg fóliatetőt húztak fel szombat délelőtt a Gohér utcában, ahol néhány napja leégett egy családi ház tetőszerkezete. Az akció a Református Szeretetszolgálat szervezésében és önkénteseinek segítségével már pénteken elkezdődött, ekkor bontották le ugyanis a megroncsolódott tetőszerkezetet. A Naplónak a helyszínen Hegedüs Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoportjának elnöke mondta el a munkálatok legfontosabb tudnivalóit, majd Molnár Norbertet, a szeretetszolgálat lelkipásztorát arról kérdeztük, milyen lelki támaszt nyújt a családnak a válságos helyzetben.

„Az ideiglenes fóliatetővel az állagmegóvás mellett azokat a károkat próbáljuk csökkenteni, melyek a csapadékos idő beálltával tovább súlyosbíthatják az épület állapotát”

– kezdte Hegedűs Gábor. Fején védősisak, ruháján fekete korom, amit a már órák óta hulló havaseső még élénkebbre színezett. Így kell elképzelni az egész emeletet – mutat a szennyeződésre. Vélhetően lesznek még lenyomatok az öltözéken, mivel, mint elmondta, hét önkéntessel szombaton és vasárnap napkeltétől napnyugtáig dolgoznak a bajba jutott családért, hogy két nap alatt végezzenek a kitűzött munkával.

Nem csak a felnőttek lehetnek hősök

Az egyik fele sokkos állapotba került, a másik azonnal a cselekvésen kezdte törni a fejét – vallott a család hozzátartozója, Farkas Viktória Szabóék első reakcióiról a tűz után. Az érintettek szócsöve a nő volt szombat délelőtt, ezt kérdésünkre röviden indokolta: a családtagok részben a kommunikációs nehézségek, részben zaklatottságuk miatt sem szerettek volna nyilatkozni.

„Szívmelengető érzés, hogy ennyi együttérző és segítő ember van most körülöttük”

– tolmácsolta bajbajutott szeretteinek üzenetét. Kérdésünkre Viktória elmondta, hogy a tizenöt éves Szabó-fiú, Dani a tragédia után egyből cselekedni kezdett: napokig pakolta a romokat, fáradtságot nem ismerve dolgozott együtt a felnőttekkel, míg a hétéves Lilike elsősorban a játékait és a tankönyveit siratta.

– A Magyar Református Szeretetszolgálat igyekszik mindig gyors és hathatós segítséget adni mindenkinek, akik megkeresnek bennünket, ez alkalommal is erre törekedtünk. A múlt hét vége táján az egyik családtag hívott fel telefonon azzal, hogy segítséget kérnek. Hegedűs Gáborral már az elmúlt hétvégén megszerveztük az akciót – vázolta fel az előzményeket Molnár Norbert lelkész. Úgy véli, lélekben sok-sok beszélgetéssel és imádsággal erősödhet a Szabó család, ebben igyekszik minél többet segíteni őket. Óriási dolognak tartja a kezdeményezést, mint fogalmazott: ebben a válságos időszakban különösen, amikor az emberek még jobban hajlamosak eltávolodni egymástól. – Nagy dolog, amikor valaki azt mondja: a szabadidőmet arra szánom, hogy segítsek azon a családon, aki most nagyon kevés emberre számíthat – mutatott rá a református lelkész, majd bizakodó derűvel összegezte: egy valódi csodának vagyunk tanúi.

SZD

Kapcsolódó cikkek:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/hallasserult-barataik-segitsegevel-takaritja-el-a-csalad-leegett-lakasuk-romjait-4533127/

https://haon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/kigyulladt-egy-sorhaz-tetoszerkezete-debrecenben-4519144/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában