Idén nem akadt nagy hal

2020.11.09. 08:42

A járvány sem tudta távol tartani a horgászat szerelmeseit

A vendéghorgászok is szívesen próbálnak szerencsét Dél-Biharban, a Komádi Tó Horgászegyesület vizein.

Fotó: Rozsik Rita

Az egyesület 1994-ben alakult Bácsi János vezetésével. Akkoriban a vásártér mögötti tó volt az övék, nyolc éve viszont a régi strandfürdő és a Vermes-kert mögött található tavakat bérlik a helyi önkormányzattól, amelyek egykoron kenderáztató gödrök voltak. Azóta a tagok segítségével fásították, parkosították a területet, így most gyönyörű környezetben horgászhatnak az érdeklődők.

Puskás Sándor, az egyesület elnöke | Fotó: Rozsik Rita

A legtöbb a ponty a tóban

– A területen három tó található, de egy tavon horgászunk intenzíven. Éves szinten 25-30 mázsa halat telepítünk. A halak fajtája zömében ponty, de található benne amur, keszeg, kárász, illetve ragadozóhalak (főképpen harcsa, kis számban süllő és csuka). A víz mélysége 2-5 méter – kezdte a már 20 éve elnökként tevékenykedő Puskás Sándor. A tavak zárt rendszerűek, azaz belvízből gazdálkodnak. – Az egyesület működését és a tó környezetének rendbetételét önerőből és ha van lehetőség, pályázatokból finanszírozzuk. Idén pályázat útján nyertünk egy vízforgató berendezést, valamint támogatást kaptunk 3-4 mázsa hal betelepítésére – beszélt a közelmúlt sikereiről. Sándor örömmel mesélt arról, hogy idén nyáron már két vízforgatóval dolgoztak, ami nagy segítség a víz oxigénszintjének javításában. Az egyesület oxigénszintmérővel is rendelkezik, így naprakészen látják a víz állapotát. Az elnök és a tagság is fontosnak tartja a vízkezelést, hiszen a nem megfelelő karbantartás a halak pusztulását okozhatja. Az egyesület tevékenységét nagyban segíti a kiépített kamerarendszer is, amellyel visszább szoríthatják a tó környékén garázdálkodókat.

A Komádi Tó Horgászegyesület tava | Fotó: Rozsik Rita

Sajnos nincs utánpótlás

Nagy Dániel a tógazda, aki naprakész a halfogásokat illetően. Gellén István adminisztrátorként tevékenykedik, Pálfi Sándor pedig az egyesület gazdasági ügyeit intézi. Összesen hét társadalmi halőr dolgozik a tónál. A taglétszám több mint 100 fő, amely főleg aktív korúakból és nyugdíjasokból áll. – Kevés ifjúsági tagunk van, ezért minden nyáron próbáljuk bevonni a fiatalokat, próbáljuk megszerettetni velük a horgászatot. Az iskolákkal közösen gyerek horgászversenyeket szervezünk, amelyekre ingyen lehet nevezni.

„Sajnos a mai fiatalokat egyre kevésbé érdekli a horgászat, ezért félő, hogy nem lesz utánpótlás az egyesületnél”

– mondta aggódva Sándor.

Elmaradtak a versenyek

A nyugdíjas tagok aktívabban horgásznak, jó a fogási eredményük. A tagok egy hónapban hat darab halat vihetnek el. A betelepített közel 30 mázsa halat minden évben kifogják a horgászok. Az egyesület tagjain kívül a vendéghorgászoknak is lehetőséget biztosítanak a pecázásra természetesen napijeggyel. Általában mindenki elégedetten távozik, vannak többször visszatérő vendégek is. – Évente 3-4 versenyt szervezünk, de idén a koronavírus-járvány miatt ezek elmaradtak. A vírus miatt tavasszal kevesebb horgász kezdte a szezont, az idősek ódzkodtak kijönni a tóra, de végül a horgászat iránti vágyuk kicsalogatta őket – mesélte Sándor, hozzátéve, hogy a horgászok egymás között megtartották a megfelelő védőtávolságot, valamint biztosították a kézfertőtlenítőt, és kézmosásra is van lehetőség. – Ebben az évben nem sikerült horogra csalni nagyobb súlyú halakat, az előző években viszont horgászaink fogtak 24 kilós harcsát és 10 kilós amurt is – fejezte be az elnök.

A horgásszezonnak novembertől vége, a tagok viszont ragadozóhalra még kimehetnek pecázni.

Rozsik Rita

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-huvosebb-idoben-kevesebb-volt-a-hal-4492534/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában