friss felmérés

2020.10.29. 18:00

Továbbra is élen járunk pazarlásban

Több mint félmillió embernek elegendő ételt dobunk kukába évente – figyelmeztet a Nébih.

20201026 Debrecen fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-Bihari Napló Ételkidobás illusztráció.

Fotó: Kiss Annamarie

Magyarországon évente több mint 600 millió adag élelmiszert pazarolunk el – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak (Nébih) az élelmezési világnap alkalmából a napokban közölt felméréséből. A szervezet kutatása szerint ez a mennyiség több mint félmillió ember teljes körű éves élelmezését fedezné, a veszteség pénzben kifejezett értéke pedig több mint 170 milliárd, vagyis fejenként 18 ezer forint. A Nébih a jeles nap alkalmából arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az élelmiszer-pazarlás környezetvédelmi, gazdasági és erkölcsi probléma is egyaránt.

Az élelmiszerek pazarlása elképesztő méreteket ölt, sok étel landol a kukában ahelyett, hogy elfogyasztanánk
Fotó: Napló-archív

Hajdú-Bihar megyében is több kezdeményezés indult az utóbbi években abból a célból, hogy a megmaradt étel és ital a szemetes helyett jó célba érjen. A Naplónak a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjának (DEKOM) elnöke, dr. Késmárky András elmondta: a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel a kezdetek óta együtt dolgoznak, a DEKOM első vidéki szervezetként csatlakozott a kezdeményezéshez. A debreceni élelmiszermentés nagyban megkönnyítette munkájukat, mivel előtte Budapestről kellett a hajdú-bihari megyeszékhelyre szállítani a megmaradt élelmiszereket.

Naponta elhozzák

dr. Késmárky András
Fotó: Napló-archív

– Minden programunkhoz igyekeztek csatlakozni, legyen szó gyermekotthonokról, nagycsaládosokról, tanyán élőkről, illetve karácsonyi adományozásról – mondta dr. Késmárky András. Az élelmiszermentés emellett napi szinten kapcsolódik a munkájukhoz, az önkormányzatok segítségével két nagyáruházból is naponta hozzák el és osztják szét az élelmiszert azok között a családok között, amelyek erre ténylegesen rászorulnak. A DEKOM vezetője kiemelte: az élelmiszermentés harmadik éve zajlik, ezenfelül különböző programokkal is juttatnak el adományt a nélkülözőkhöz Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, így több ponton is kapcsolódnak a magyar élelmiszermentési lánchoz.

Késmárky András végül arra hívta fel a figyelmet, hogy immár tizenhét éve magszakítás nélkül szerveznek gyűjtést a karácsonyi időszakban, amikor a Magyar Élelmiszerbank által biztosított adományokat kiegészítő csomagokkal, játékokkal és ruhaneművel együtt juttatják el a rászorulókhoz.

Éljünk maradéktalanul!

A WHO Egészségügyi Világszervezet javaslatára a téma egyik legismertebb hazai portálja, az eljmaradektalanul.hu sok olyan tanáccsal segíti a pazarlás megfékezését, mely a hétköznapi életben is könnyedén megvalósítható. A honlapon közzétett listán például az szerepel, hogy érdemes előre megtervezni ételadagunkat, és csak annyit főzni, amennyire valóban szükségünk van. A közlemény szerint a maradék ételek feldolgozásával, fagyasztásával is sokat tehetünk azért, hogy ne a kuka martalékává váljon végül a táplálék. Az oldal többek között receptekkel, kérdőívekkel és hasznos információkkal segíti mindazokat, akik saját háztartásukban szeretnének véget vetni a pazarlásnak.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában