versenyt is hirdettek

2020.10.09. 15:50

Környezettudatos közlekedésre sarkall a debreceni applikáció

Az aktív és fenntartható közlekedést segíti elő a DebrecenMob alkalmazás.

Fotó: Matey István

Debrecen és Barcelona együttműködésében született meg a DebrecenMob környezettudatos közlekedésre ösztönző applikáció, amelyet szeptember 16-a óta vehetnek igénybe a felhasználók. A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy a cívisváros spanyol társpartneréhez képest ötször nagyobb felhasználást produkál.

A DebrecenMob applikáció részleteit ismertetve pénteken Papp László polgármester emlékeztetett:

a cívisvárosban az elmúlt időszakban a közlekedési úthálózat fejlesztésére rendkívül nagy összeget fordítottak, és ennek fontos eleme volt a kerékpárutak bővítése is.

Mint mondta: a jelenleg meglévő 80 kilométernyi kerékpárút-hálózathoz újabb 28 kilométernyi szakasz kiépítése van előkészítés és részben kivitelezés alatt.

Fotó: Matey István

Tudatosak a debreceniek?

– Komolyan léptékváltásra, újfajta gondolkodásra van szükség a debreceni közlekedésben ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk kezelni a kihívásokat. Évek óta végezzük egyebek mellett az úthálózatok, bevezető utak fejlesztését, csomópontok átszervezését, elkerülő és gyorsforgalmi utak építését, ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy a forgalom nem csökken. Szeretnénk a közlekedéshez való hozzáállást átalakítani.

„A Debrecen és Barcelona együttműködésében kialakított applikáció egy versenyt indít a városban, amellyel ösztönözni kívánja a közlekedőket arra, hogy ne autóval, helyette valamilyen környezettudatos megoldással, többek között gyalogosan, tömegközlekedési eszközzel, kerékpárral, rollerrel vagy görkorcsolyával érjék el céljaikat”

– ismertette a városvezető. Hozzátette: a cél, hogy minél többen használják a DebrecenMob lehetőségét.

Az applikáción egy gyors, egyszerű regisztrációt követően rögzíthető a megtett út, a telefon GPS segítségével követi azt. Mátyus László, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központjának smart city vezető szakértője elmondta:

A megtett kilométerek után pontokat kapnak a felhasználók, amit az applikáció súlyozva értékel, ez alapján lehet a versenyben részt venni.

Fotó: Matey István

Fókuszban a környezettudatosság

A debreceniek – ugyan még csak néhány hete indult el a verseny – magas érdeklődést mutatnak. Ezidáig már több mint 700 felhasználó regisztrált a rendszerbe, és eddig több mint 25 ezer kilométert tettek meg az applikáción keresztül. Mindez mintegy 7500 kilogramm szén-dioxid megtakarítást jelent. A versenyben való egyéni adatok begyűjtésén alapszik, de lehetőség van szervezetet, vállalatot is megjelölni. Többek között az NI Hungary Kft. is csatlakozott a kihíváshoz, az ott dolgozók pedig a – bárki számára nyomon követhető – hőtérkép alapján rendkívül jól teljesítenek a környezettudatos közlekedés versenyében. Hosszú Róbert, a vállalat ügyvezetője a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, számukra nem volt kérdés, hogy belevágjanak a kihívásba. – Sok éve támogatjuk a kerékpáros munkába járást. A jövőre nézve pedig a vállalatidentitásunk megújulásában fontos elem az ökológiai lábnyomunk csökkentése. Úgy gondolom, ebben nagy szerepe van a szemléletformálásnak – tette hozzá.

BBI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában