Közlekedés

2020.10.20. 10:30

Jövő nyárra készülhetnek el az M4 kiviteli tervei

Autópályává fejleszthető autóút épül Törökszentmiklós és Püspökladány között.

Elkezdődhet a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánított M4 autópálya Törökszentmiklós és Püspökladány közötti szakaszának építése azzal, hogy egy fővárosi kormányhivatal a múlt héten pénteken közzétette az erről szóló döntését. Azt azonban, hogy mikor indulhatnak a munkagépek, egyelőre nem lehet tudni. Legalábbis ez derül ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) válaszaiból. A társaságot az M4-es gyorsforgalmi út építésének részleteiről, időpontjáról kérdeztük.

Fontos az építési engedély

A NIF tájékoztatása szerint az M4 Törökszentmiklós-Püspökladány közötti szakaszára nem egy, hanem három engedélyt adtak ki a napokban. A főpályára vonatkozóan Budapest Főváros Kormányhivatala, a mellékutakra a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal. A tervezési szerződésnek megfelelő ütemben elkészültek az engedélyezési tervek. Ezek benyújtásával kapta meg az eljáró hatóságoktól a NIF az építési engedélyeket, a környezetvédelmi engedélyben meghatározott nyomvonal alapján. Az építési engedélyek megszerzése jelentős mérföldkő a megvalósíthatóság útján. Most a kiviteli tervek készítésével folytatódhat a tervezés, melynek határideje: 2021. június közepe.

A NIF beruházóként az Innovációs és Technológiai Minisztérium elrendelései alapján végzi feladatait. A kivitelezés megkezdéséhez kormányzati döntés szükséges. A NIF jelenleg a projekt előkészítésére kapott megbízást a szaktárcától.

A tervek alapján a kivitelezés elrendelését követően autópályává fejleszthető autóút épül, amelynek értelmében a műtárgyak (hidak), csomópontok, egyéb közműkeresztezések úgy épülnek meg, hogy az esetleges későbbi keresztmetszeti bővítés majd bontás és átépítés nélkül valósulhasson meg.

Az összesen 65 kilométer hosszú szakasz három tervezési szakaszból áll. Az elsőben 11, a másodikban 4, míg a harmadikban 18 darab nagyobb műtárgyat kell megépíteni. Ezek között vasúti hidak, országos közutak, önkormányzati utak, különböző vízfolyások feletti átvezetések vannak, továbbá 6 darab vadátjárót is terveztek.

Csak az előkészítésre

A Berettyóújfalu-Püspökladány közötti szakaszon a környezetvédelmi engedély rendelkezésre áll, a tervező 2020. október elején építési engedélyezési eljárás lefolytatását kezdeményezte az illetékes hatóságoknál (főpályára vonatkozóan Budapest Főváros Kormányhivatala, míg mellékutakra vonatkozón a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal jár el). A vonatkozó jogszabályok értelmében építési engedélyezési eljárás során a hatóság ügyintézési határideje 30 naptári nap. Az építési engedély megszerzése után készülhetnek a kiviteli tervek. A kivitelezés megkezdése ennél a szakasznál is kormányzati döntés függvénye, a NIF jelenleg a projekt előkészítésére kapott megbízást az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól.

Kovács Zsolt

Borítókép: Szeptember közepén adták át az M4 Berettyóújfalu és a román határ között húzódó szakaszát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában