tisztelet a vértanúknak

2020.10.07. 07:49

Emlékművet avattak a nemzeti gyásznapon Nyírmártonfalván – fotókkal

A Kéknefelejcs Hagyományőrző és Kulturális Örökségvédelmi Egyesület saját forrásaiból, felajánlásokból, és önkormányzati támogatásból állíttatta a köztéri alkotást.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Október 6-án délután szép számmal gyűltek össze az érdeklődők a nyírségi kistelepülés faluházának udvarán, hogy a 171 évvel ezelőtti történelem példátlan gyalázatának megidézésével tisztelettel adózzanak az aradi mártírok emléke előtt. A helyi önkormányzat és a Kéknefelejcs Hagyományőrző és Kulturális Örökségvédelmi Egyesület közös szervezésében megtartott megemlékezésen avatták fel azt a szobrot, amely az 1848/49-es szabadságharcnak, valamint annak szomorú következményének, az aradi vértanúknak állít örök emléket. Az emlékmű a hagyományőrző egyesület saját forrásaiból, felajánlásokból és természetesen önkormányzati támogatás segítségével készülhetett el.

Kötelességünk emlékezni

Az ünneplőket Filemon Mihály, a település polgármestere köszöntötte, majd a Himnusz közös éneklését követően Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke mondott ünnepi beszédet. Ebben hangsúlyozta március 15-e és október 6-a szoros kapcsolatát, kiemelte a nemzet emlékezésének, tisztelgésének fontosságát, egyenként idézte az aradi 13 nevét, érdemeit, majd így folytatta: – Ma emlékezünk, de a történelem nem szakítható el a jelentől és a jövő útkeresésétől sem, hiszen minden hasonló rendezvénynek az is az értelme, hogy annak a nemzetnek a megmaradását segítsük, amiért a vértanúk az életüket adták – hangzottak az ünnepi gondolatok. A köszöntő után Dánielffy Zsolt és Papp István színművész felemelő, szívet melengető, és méltón emlékező zenés, verses műsorát hallgathatták meg az érdeklődők.

Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Megszentelték az emlékművet

A művészek szívhez és lélekhez szóló műsora után Tarapcsák János görögkatolikus parókus és Simon Mátyás lelkész felszentelte, majd megáldotta az emlékművet. Ezt követően vitéz Almási Sándor, a hagyományőrző egyesület vezetője beszélt az emlékmű állításának fontosságáról és okáról. – Amikor hagyományőrző egyesületünk megalakult, nagyon fontosnak tartottuk, hogy minden nagy nemzeti ünnepünket úgy tudjuk megtartani, hogy annak legyen emlékszobra is közterületen, hogy mindenki számára látható, és az adott eseményre tekintve figyelemfelkeltő legyen. Az aradi emlékművel teljessé vált településünkön a nemzeti ünnepeknek állított szobrok, emlékhelyek sora – hangzottak az egyesületi elnök szavai. A Szózat közös éneklése után az ünnepség befejezéseként a nyíracsádi hagyományőrző Koleszár család képviseletében Koleszár Ferenc és Koleszár Árpád adtak le három ágyúlövést a hősök emlékére.

Megkoszorúzták a felavatott emlékművet

A megható és egyben felemelő ünnepségen a beszédeket és a műsort követően a felavatott emlékműnél elsőként Tasi Sándor, majd Filemon Mihály polgármester helyezett el koszorút. Asztalos János rendőr alezredes a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság, Tarapcsák János és Gajdos István a helyi görögkatolikus egyházközség, Sipos Mátyás lelkész és Juhász Lajos a református közösség részéről helyezte el az emlékezés virágait. Őket követte Szakály Zsolt a polgárőrök, a Kökényes Néptánccsoport képviseletében Hérák Andrea, a Kéknefelejcs Hagyományőrző és Kulturális Örökségvédelmi Egyesület nevében ifj. Papp Sándor, a Vitézi Rend részéről pedig Almási Sándor koszorúzott. A Szózat közös éneklése után az ünnepség befejezéseként a nyíracsádi hagyományőrző Koleszár család képviseletében Koleszár Ferenc és Koleszár Árpád adtak le három ágyúlövést a hősök emlékére.

Kedves Zilahi Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában