világkiállításra készülnek

2020.10.21. 15:56

Emlékerdőt adtak át Gúthon, emlékoszlopot is állítottak

Az őshonos kocsányos tölgy dominál, de a fehér nyár, a tatárjuhar és kislevelű hárs is van az gúthi emlékerdőben.

Fotó: Kiss Annamarie

Az állami tulajdonú erdészeti társaságok aktívan részt vesznek a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás előkészítésében. Magyarország mind a 22 erdőgazdasága egyhektáros erdő elültetésével, valamint egy emlékoszlop elhelyezésével állít emléket a rendezvénynek. Gúthon 2018 őszén telepítettek egyhektáros emlékerdőt egy korábban vadföldként használt területen, ennek ünnepélyes átadására került sor szerdán. Gulyás Andrea, a világkiállítás előkészítését koordináló Egy a Természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója elmondta, a kezdeményezés lassan a végéhez ér.

Fotó: Kiss Annamarie

– Az emlékerdőket 23 ezer kilogramm magvetésből és közel 180 ezer facsemetékből alakítják ki az erdészek. Októberben egy másik kampányunk is elindult, melynek keretén belül a világkiállítási iroda támogatásával 3500 madárodút és 350 etetőt helyeztünk ki a természetbe – mondta Gulyás Andrea, aki arra is kitért, három szakmai pillérre támaszkodnak: az állami erdőgazdaságokra, a nemzeti park igazgatóságokra és az Országos Magyar Vadászkamarára.

Fotó: Kiss Annamarie

– A magyar erdők, a magyar vad és számos egyéb természeti kincsünk közös örökségünk, amelyekre elsősorban a természetközeli szakmákban dolgozó szakemberek vigyáznak. Az ő magas színvonalon elvégzett munkájuk megérdemli, hogy 2021. szeptember 25. és október 14. között Budapesten, a világkiállításon szakmai értékeinket, ambícióinkat és sikereinket is megmutassuk – hangsúlyozta az igazgató.

Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója az erdőátadó ünnepségen kiemelte, a vadászat mesterlevelét elsősorban nem könyvforgatás, hanem tapasztalat árán kell megszerezni.

Fotó: Kiss Annamarie

– Az itt dolgozók napról napra, hónapról hónapra járják az erdőt, hogy még jobban megismerjék a területet, az itt élő vadat, és a megszerzett tapasztalatot egy-egy vadászt kísérve kamatoztassák. Jelképes, hogy éppen októberben a dámbarcogás idején tartjuk ezt az ünnepséget, hiszen ilyenkor a hazai és külföldi vadászok figyelme egy kicsit mindig felénk fordul – osztotta meg a jelenlévőkkel Szalacsi Árpád, aki felidézte, a gúthi vadászterület világszerte a dámszarvasról vált híressé, 1991-ben és 2002-ben világrekord bikát hoztak itt terítékre, jelenleg a világranglista első három helyét birtokolják a gúthi trófeák. – Bízom abban, hogy a 2021-es világkiállítás az 1971-eshez hasonlóan mérföldkőként marad meg a vadászgenerációk emlékezetében, ehhez a maradandósághoz járulhatnak hozzá az állami tulajdonú erdészeti társaságok által ültetett emlékerdők – fogalmazott a vezérigazgató.

Az ünnepségen két nyírfa elültetésével állítottak jelképes emléket a világkiállításnak.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában