Zöldebb (k)utakon

2020.10.20. 18:03

Elkészült Debrecen első felszíni elektromos villámtöltője

Újabb lépést tett a megyeszékhely a környezetbarát közlekedés felé.

Fotó: Matey István

Papp László polgármester a Debrecen 2030 városépítő program keretében új környezetpolitikát hirdetett, ennek fontos része a közlekedés zöldítése.

– Nem olyan régen a debreceniek egy hónapon keresztül kipróbálhattak egy elektromos autóbuszt, most a kormányzattal arról tárgyalunk, hogyan fogunk tudni másfél éven belül 12 elektromos autóbuszt forgalomba állítani Debrecenben. Azonban van a közlekedésnek egy olyan része, ami a személyautós közlekedést jelenti, ahol szintén lépéseket teszünk annak érdekében, hogy a város levegőjének minősége jobb legyen, és az elektromos autózás minél szélesebb körben el tudjon terjedni – mondta Balázs Ákos alpolgármester Debrecen első felszíni elektromos villámtöltőjének bemutatásán kedden a Segner téren. – Első lépésben a zöld rendszámos autók számára ingyenessé tettük Debrecenben a parkolást, aztán az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen elkezdtünk elektromosautó-töltőket telepíteni. Az elmúlt két évben kilenc darab úgynevezett „A” típusú töltőt telepítettünk, ami két-három órás töltési idővel lehetővé teszi az elektromos autók ingyenes töltését. Egy újabb állomáshoz érkeztünk, amikor az első felszíni villámtöltőt tudjuk átadni – mutatott rá az alpolgármester.

Fotó: Matey István

Az új állomás gyorstöltést tesz lehetővé, mintegy 20-30 perc alatt 80 százalékra tölthető egy személyautó akkumulátora. – Fontos partnerünk a MOL, hiszen ezt a villámtöltőt együttműködésben telepítettük, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium is a támogatója ennek a programnak – mondta Balázs Ákos.

Fotó: Matey István

A töltés kétféle módon indítható az állomáson: egy applikációval – ekkor egy regisztrált bankkártya segítségével fizethetünk –, vagy a benzinkúton vásárolható töltőkártyával. Az applikációban a töltőberendezések státuszáról lehet információkat szerezni, sőt, a helyszínre navigálhatunk az alkalmazással.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában