Haderőfejlesztés

2020.09.15. 14:34

Ütőképes és korszerű honvédség kialakításán dolgoznak

A 21. század elvárásainak megfelelően, de a hagyományokat tisztelve fejlesztik a honvédséget.

20190906 Hajdúhadház Magyar Honvédség Lövészgyakorlat Készülnek őszi megmérettetésükre a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái, ugyanis idén esedékes a NATO részére felajánlott magas készenlétű zászlóalj NATO CREVAL ellenőrzése. A többségében debreceni katonákból álló MH Zászlóalj Harccsoportnak ősszel a szövetség ellenőrei előtt kell bizonyítania, hogy továbbra is harckész és megfelel a NATO által támasztott kritériumoknak. A felkészülés részét számos feladat és kiképzési terület alkotja, ezért a zászlóalj a nyár jó részét a hajdúhadházi gyakorlótéren tölti. Fotó: Kiss Annamarie KA Hajdú-bihari Napló

Fotó: Napló-archív

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Benkő Tibor honvédelmi miniszter a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok miniszteri találkozóján ismertette a tervezett fejlesztéseket a Bocskai István Lövészdandár debreceni helyőrségének sportcsarnokában tartott rendezvényen múlt pénteken. A miniszter nagy vonalakban kitért a Zrínyi 2026 elnevezésű programra, az újításokat foglalta össze a Napló.

A biztonság garantálása

Ahogy azt a miniszter külön hangsúlyozta,

Magyarország Kormányának határozott szándéka az ország és a magyar emberek biztonságának garantálása, mivel annak hiánya gátat szab a fejlődésnek és a gazdasági növekedésnek is.

– A biztonság megvalósításának kulcsa a Magyar Honvédség képességeiben rejlik – hangsúlyozta a miniszter. Kifejtette továbbá, 2018 májusában a kormány kiemelt célkitűzése volt, hogy a hazájáért elkötelezett, ütőképes és modern katonákból álló honvédség jöjjön létre. Ennek érdekében kezdődött 2016-ban a honvédelmi és haderőfejlesztési program, amelynek első üteme 2026-ig tart. Ezzel párhuzamosan pedig már a második, 2030-ig tartó ütem tervezése is folyamatban van. A projekt részeként több tízezer új, korszerű eszköz, felszerelés került a katonákhoz az elmúlt években, amely szakmai alapon nyugvó képességfejlesztéssel is kiegészült. A hazai hadiipar pályára állítása is célként szerepel, amellyel kapcsolatban már konkrétumok is vannak, elég csak a Kiskunfélegyházán létrehozott fegyvergyártó üzemre gondolni, amellyel új munkahelyek is létrejöttek. A miniszter elmondta, ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a Magyar Honvédség meghatározó haderejévé váljon a térségnek, tovább erősítve az ország biztonságát, Európa közös védelmét, valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét, vagyis a NATO szövetségét.

Felelős gazdálkodás

A modernizációs és fejlesztési folyamatok többek között a légierőt és a szárazföldi haderőnem területeit is érintik, de ezeken túl a logisztikai, a vezetési és katonai egészségügyi rendszer is megújul. Ennek érdekében a kormányzat 3 ezer 500 milliárd forintnál is nagyobb összeget fordít haderőfejlesztésre, és a megjelölt elérendő cél, hogy a honvédelmi költségvetés GDP-arányos 2 százalék legyen 2024-ig. Ennek 20 százalékát fejlesztésre fordítja a tárca a szövetségi ajánlásoknak megfelelően.

A Zrínyi 2026 tájékoztatójában szerepel, a költségvetés emelkedésével a felelős gazdálkodást, valamint az adófizetők pénzének észszerűbb és hatékonyabb felhasználását is szem előtt tartotta a honvédelmi tárca a honvédelmi és haderőfejlesztési program megalkotásakor.

Mivel a honvédség az ország egyik legnagyobb munkáltatójának számít, a biztos életpályamodell biztosítása is prioritás lett.

A 2010-es évet megelőzően legutóbb 2002-ben emelkedett a katonák fizetése. Az illetmény az elmúlt években átlagosan további 50 százalékkal nőtt, jelezvén, a katonák szolgálatát versenyképes jövedelemmel kívánják elismerni. Ezenfelül megújult az előmeneteli rendszer, és számos támogatási forma is, amely a katonacsaládok életét segíti, továbbá gondoskodik azokról az egészségkárosodott katonákról is, akik ebből kifolyólag alkalmatlanná válnak további katonai szolgálat teljesítésére.

Újraindult a pilótaképzés

A korszerű képzés címén újraindult a pilótaképzés Magyarországon, s hangsúlyossá vált a mérnök- és technikusképzés, valamint megreformálták az altisztképzést is, amely a tradíciókat ötvözi a 21. századi hadviselés elvárásaival. A minisztérium szerint a légi szállítás képességének megújítása stratégai fontosságú lépés, melynek részeként új eszközök, kiképzőgépek, többcélú futár- és szállítógépek, valamint csapatszállító repülőgépek állnak a honvédség rendelkezésére.

SZG

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában