fogathajtás

2020.09.22. 08:26

Öt megyéből több mint negyven fogat mérte össze tudását

Öt megyéből érkeztek fogathajtók a téglási versenyre.

Fotó: Téglási Polgármesteri Hivatal-archív

A téglási városi sportpályán rendezte meg szombaton a Hajdúsági Hagyományőrző Lovas Klub XVI. fogathajtó versenyét több kategóriában, valamint a megyei bajnoki döntőt CAN-C fogatok körében.

Több mint 40 fogat érkezett öt megyéből, hogy a lovassport kedvelői az őszi napsütésben jó hangulatú, baráti közösségben töltsék ezt a napot. Eredetileg három szomszédtelepülés – Téglás, Hajdúhadház és Bocskaikert – lovasbarát közössége alapította a házigazda lovasklubot 2003-ban. Az alapvető összetartó erő most is a lovak őszinte szeretete és a klub önzetlen építése, a barátság, valamint az emberi kapcsolatok hozzák össze nemcsak a beszélgetéseket, de az ilyen versenyeket is – tudtuk meg Antal Sándortól, a Hajdúsági Hagyományőrző Lovas Klub elnökétől.

Az ívesre épített pálya készítője is ezen szempontok alapján jelölte ki a verseny útvonalat. Hati István két dolgot tartott szem előtt: ne legyen sérülés a verseny alatt, a ló és hajtója egyaránt épségben hagyja el a pályát, és mindenki azzal az érzéssel menjen haza a nap végén, hogy ez egy jó buli volt.

Fotó: Téglási Polgármesteri Hivatal-archív

A hangulat a hatalmas tejfölös temesvári pörkölttel teli üst mellett fokozódott, amit Szilágyi Ferenc alapító klubtag főzött csapatával. Ebéd után az akadályhajtás második fordulóját eredményhirdetés követte.

Vándordíjat alapítottak

A Huszár Róbert vezetőbíró által vezetett versenybíróság a következő eredményt hirdette ki, és díjazta a lovakat rozettával, a hajtóikat kupával, illetve érmekkel. Kétfordulós akadályhajtás, kettes fogat C kategóriában első helyezést ért el: ifj. Molnár Imre DHF SE Hajdúböszörmény, második helyen Beri Tibor végzett a Debreceni Lovasklubtól, harmadik helyen pedig Kovács Lénárd, a Besenyőtelki LHE versenyzője végzett. A kétfordulós akadályhajtás póni kettes fogat C kategóriában: első lett Dobó Imre, a DH SE versenyzője Hajdúböszörményből, második helyre Szigeti György, a Hajdúdorogi Lovas Hajdúk Egyesület hajtója került. Kétfordulós akadályhajtás, kettes fogat D kategóriában a dobogó felső fokán Papp Ernő állt, a Pampuch Kft. Tiszavasvári egyesülettől, második helyen Kiss Antal, a Hajdúsági Hagyományőrző Lovas Klub tagja végzett, harmadik helyen Dudits Luca lépett a dobogóra a Carmen Lovas Sportegyesülettől.

Az idei versenyen rendhagyó módon új vándordíjat alapított Téglás városa a C kategória mindenkori győztesének, amit a város polgármestere Szabó Csaba adott át. A versenyen részt vettek azok a kettesfogat-hajtók is, akik két hét múlva Hajdú-Bihar megyét képviselik Balatonlellén, az országos kettes fogat C kategóriás döntőn.

Bíró Éva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában