fotókkal

2020.09.20. 16:02

Megújult a református templom Létavértesen

Istentiszteletet tartottak vasárnap az új ruhába öltöztetett épületben.

MP

Fotó: Molnár Péter

A templomszentelési ünnepségen Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke tartott istentiszteletet. A püspök rámutatott, kettős hálaadást ünnepelnek, nemcsak a templom megújulását, hanem Rozsnyai István lelkipásztor 50 éves szolgálatát is. Rozsnyai István 23 éve szolgál a létavértesi templomban, mely most 130 millió forintból újult meg.

– A templom tornyába 2010-ben belecsapott egy villám. A gyülekezet saját erejéből nem lett volna képes a teljes rekonstrukciót véghezvinni. Egy turisztikai fejlesztést szolgáló pályázat révén közel 80 millió forintos támogatást kaptunk külső-belső felújításra a magyar kormánytól és az Európai Uniótól. A torony helyreállításának lehetősége még nem látszott, de egy nap Tasó László országgyűlési képviselő örömmel hívott fel, hogy egy vidékfejlesztési pályázat keretében közel 50 millió forintot nyertünk el. Így történhetett meg, hogy 2019 tavaszán megkezdődött a munka – beszélt a felújítás részleteiről a helyi lelkipásztor. Mint elmondta, a gyülekezet a templom javításához 3 millió 210 ezer forint önerőt adományozott, a presbitérium pedig úgy határozott, hogy egy új óraszerkezetet is elkészíttet, melyhez a gyülekezet több mint 2 millió forintot adományozott.

Rozsnyai István 23 éves szolgálata alatt 853 millió forintot sikerült pályázatok útján elnyerni és hasznosítani.

A megjelenteket Vad Zsigmond esperes, és Tasó László országgyűlési képviselő köszöntötte. Az országgyűlési képviselő az örökség védelmének fontosságáról beszélt.

– Egymásra nézve, maszkkal az arcunkon pontosan tudjuk, hogy egy olyan világba érkeztünk, amelyre nem számítottunk. Ahogyan nem kalkuláltunk az 5 évvel ezelőtt kezdődő eseményekkel sem, hogy Európa, a kereszténység bölcsője átjáróházzá válik. Alkalmanként azt tapasztaljuk, hogy csendben, halkan, lassan félve kell gyakorolni a hitünket – fogalmazott Tasó László. Így folytatta: – Vissza kell húzódnunk a saját országunkban, és fejet kell hajtanunk, mert olyan hanggal, erővel és agresszióval érkeznek hozzánk idegen kultúrából emberek, érzések, üzenetek, amire nem vagyunk felkészülve. Ilyenkor van szükség arra, hogy a közösségeinket megerősítsük, a házainkat, templomainkat meg tudjuk védeni, és a hitünket megerősítve ellenálljunk azoknak törekvéseknek, melyek Szent István örökségét veszélyeztetik – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Fürjes Zoltán egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár Létavértesen elmondta, a választók bizalmából a 2010 óta munkálkodó nemzeti keresztény kormány közel 3 ezer templom és közösségi tér felújítását és megépítését támogatta, támogatja.

– Látnunk kell, hogy a szabadságot, a hit megvallását, megélést el akarják venni tőlünk. Világszerte zárnak be templomok, gyengülnek gyülekezetek, esnek szét családok, darabokra hullanak életét, és kérdőjeleződik meg minden, amit egykor a mindennap életünk részének, alapjának tartottunk. Nyomasztóak ezek a folyamatok.

„A koronavírus-járvány közepette különösen érződik Isten szüksége: az emberek befelé fordulnak, féltik az egészségüket, egzisztenciájukat, és a félelem kikezdi az életüket, nem engedhetjük, hogy ez a félelem legyőzzön minket, Istenre alapozva kell megmutatnunk, hogy nem a félelem, hanem a reménység gyermekei vagyunk”

– fogalmazott Fürjes Zoltán.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában