autómentes nap

2020.09.22. 12:45

Apró lépésekkel is sokat tehetünk a környezetünk védelméért

Fontos cél Debrecenben a szállópor koncentrációjának csökkentése.

Sajtótájékoztató az ingenyesen igényelhetőlombzsákokról Debrecenben a Szabó Pál utcában. képen: Balázs Ákos, környezetpolitikáért felelős alpolgármester Debrecen 20200919 Debrecen Fotó: Matey István MI Hajdú-bihari Napló

Fotó: Napló-archív

Az autómentes nap alkalmából háromszáz kis cserepes borostyánt osztottak ki a környezetvédelmi munkacsoport tagjai a város több pontján azoknak a debrecenieknek, akik gépjármű helyett gyalog, kerékpárral, busszal, trolival, villamossal, vagy más alternatív közlekedési eszközzel utaztak kedden. Az akció célja az volt, hogy felhívják a lakosok figyelmét arra, hogy apró lépésekkel is tehetnek környezetünk védelméért és a tisztább levegőért.

– Szeretnénk Debrecent úgy fejleszteni, hogy a fenntarthatóság, a zöld szemlélet is megjelenjen. Ennek pedig szolgálatába állítunk minden olyan forrást, amire a városnak lehetősége van. Szintén ezt a célt segítik a különféle együttműködések, mint például az országos LIFE IP HUNGAIRY programhoz való csatlakozás is – mondta Balázs Ákos környezetvédelemért is felelős alpolgármester a Dósa nádor téren tartott sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozta, a nyolc évet felölelő program célja Debrecen levegőminőségének javítása. Elmondta, annak ellenére, hogy a város belterületének 34 százalékát borítja erdő, fontos kihívást jelent a szállópor koncentráció csökkentése, ami az életminőséget is jelentősen befolyásolja. A Herman Ottó Intézettel és az Országos Meteorológiai Szolgálattal együttműködve jelentős lépéseket tesznek az elkövetkező időben annak érdekében, hogy minél tisztább lehessen Debrecenben a levegő. Mindezt az ökomenedzser hálózat fogja össze, és koordinálja majd.

Védőerdőket telepítenének

– Szeretnénk a szállópor koncentrációt a városban csökkenteni, ennek érdekében nagyon fontos az északi és északnyugati területen lévő szántóföldek felől érkező por megfékezése. Ezért Debrecen köré védőerdő sávokat telepítenénk, az egyik lehetséges helyszín erre a Vértessy-kúria körüli terület lehet – mondta Balázs Ákos.

Elhangzott, Debrecenben 2009-ben cserélték le a teljes buszflottát az akkori legmodernebb, dízel üzemű autóbuszokra, aminek eredményeként éves szinten 500 tonnával csökkent a cívisvárosban a károsanyag-kibocsátás. A zöld buszokkal pedig további csökkenés elérése a cél. A népszerű, borostyánnal körbefuttatott buszmegállók száma is gyarapodik, 50 várakozó helyet szépítenek a jövőben. A borostyán javítja a levegőminőséget, hiszen felfogja a port; esztétikailag is szebb városképet ad; valamint árnyékot is nyújt a buszra várakozóknak.

Dr. Szigeti Tamás | Fotó: Molnár Péter

Dr. Szigeti Tamás, a LIFE IP HUNGAIRY projekt szakmai vezetője elmondta, céljuk, hogy nyolc régióban, összesen tíz településen javítsák a levegőminőséget. Ez azért is fontos, mert a nem megfelelő levegőminőség számos betegség melegágya lehet. A lakossági visszajelzések is fontosak, a debreceniek a program weboldalán lévő kérdőívek kitöltésével segíthetik a munkát.

Mindenkinek a felelőssége

A lakosság szemléletformálása szintén fontos célkitűzése a projektnek, hiszen döntéseikkel a debreceniek is jelentősen befolyásolják a levegő minőségének alakulását. Az előttünk álló fűtési időszakban például nem mindegy, mivel fűtünk, de az sem, hogy milyen közlekedési eszközt választunk.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában