Rendbe hozzák, kiállítják

2020.08.30. 19:00

Egykor pocsaji származásúak vezették a mozdonyt, a szívükhöz nőtt a gép

Régi járművel gazdagodott a két település közös vasútállomása.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Egy MDmot 3038-as típusú mozdonyt helyeztek el a már előre kialakított pályaszakaszra a Pocsaj-Esztár vasútállomáson a napokban.

– Körülbelül két éve fogalmazódott meg bennünk, hogy meg kellene őrizni az utókornak ezt a mozdonyt, mivel helyi kötődése van, hiszen három pocsaji származású vezetője is volt, akik nem csak vezették, hanem sajátjukként is kezelték, óvták – sorolta Szőllősi Roland polgármester.

Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

Az 1975-ben üzembe állított magyar gyártmányú mozdony 2011-ig közlekedett, majd „nyugdíjba” vonult. Az üzembe állítását követően végig Debrecen és Nagykereki között, a 106-os vasútvonalon teljesített szolgálatot.

– A vonatot díjmentesen szállították ide, és az önkormányzatra sem ró anyagi terhet a bérleti díj – tette hozzá a polgármester. A közeljövőben tervezik a mozdony felújítását, esetleg alkatrésszel pótlását, hibák kijavítását, hogy látogathatóvá váljon.

Nagyné Kelemen Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában