teljes körű szűrés kezdődik

2020.08.22. 16:32

Pozitív PCR-teszt a Pallagi úti idősotthon egyik lakójánál

A koronavírus okozta megbetegedésnek leginkább az idősek vannak kitéve. Debrecen önkormányzata mindent megtesz annak érdekében, hogy biztonságos körülményeket teremtsen az idősellátást igénybe vevők számára.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Az önkormányzat – felelős fenntartóként – már a veszélyhelyzet elrendelését megelőzően is szigorú intézkedéseket léptetett életbe a Városi Szociális Szolgálat idősellátó intézményeiben megelőzés céljával, az idősek és az ott dolgozók egészségének megőrzése érdekében, olvasható közleményükben. Így például már március 8-án látogatási korlátozást vezetett be a bentlakásos intézményekben élők védelmében. Március közepén a Pallagi úti idősek otthonában egy izolációs részleget alakítottak ki, majd a Szávay Gyula utcai telephelyen is izolációs szoba létesült.

Április 9-én fertőzés gyanújával szállítottak el a mentők egy idős gondozottat a Pallagi úti otthonból. A vizsgálatok később megállapították, hogy az illető nem volt fertőzött, a fenntartó debreceni önkormányzat azonban az intézményben elővigyázatosságból már a gyanú alapján teljes körű szűrést rendelt el.

Az intézmény ellátottjainak és dolgozóinak szűrése április 14-én kezdődött, s nem találtak koronavírusos fertőzöttet sem az ellátottak, sem a dolgozók között.

Az elmúlt időszakban Hajdú-Bihar megyében diagnosztizált új fertőzések, a megemelkedett esetszám miatt Debrecen önkormányzata – elsőként az országban – augusztus 14-től a Debrecen Megyei Jogú Város Városi Szociális Szolgálata Pallagi úti bentlakásos intézményében, valamint annak Szávay Gyula Utcai Telephelyén élők és az intézményi dolgozók védelme érdekében azonnali hatállyal újra bevezette az intézményelhagyási és látogatási korlátozást.

A Pallagi úti idősek otthonából augusztus 19-én egy hasi fájdalomra panaszkodó lakót szállítottak a mentők a Debreceni Egyetem Klinikai Központjába, ahol a jól működő állami szűrőrendszer protokollja szerint PCR-tesztet végeztek.

Az önkormányzati közleményből kiderül:

ez pozitív eredményt mutatott.

Ennek következtében a Nemzeti Népegészségügyi Központ elindította a megfelelő eljárást, melynek keretében augusztus 23-án teljes körű szűrés kezdődik a Pallagi úti idősek otthonában mind az ellátottak, mind pedig a dolgozók körében. Akivel az érintett beteg érintkezett, azokat izolálták és megtörtént a Pallagi úti idősek otthonának fertőtlenítése – zárul a híradás.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában