hortobágyi madárpark

2020.08.18. 20:47

Csatlakozhatnak társaikhoz a gyógyult gólyák

Az ünnepi hosszú hétvégén engedik szabadon a gyógyult gólyákat a Hortobágyi Madárparkból.

Fotó: Hortobágyi Madárpark-archív

A gólyák minden évben szinte napra pontosan, nemzeti ünnepeinket tisztelik meg vonulásukkal. Március 15-én érkeznek, és augusztus 20-án vonulnak el Afrikába. A szülők nagy része egy héttel korábban, már augusztus második hetében elindult, részben magukra hagyva még alig röpképes, de kövérre hízott fiókáikat, melyeket kirepülésük napjaiban áramütéssel, vagy különböző láb- és szárnysérülésekkel tömegesen szállítottak be a hortobágyi Madárkórházba – olvasható a Madárpark közleményében. A madarakat a négy nap során délben engedik el.

A gyógyultak folyamatos felkészítést követően bocsátják szabadon, miután a Madárpark túlélő röpdéjében gyakorlatoztak a tavasszal mentett tojásokból mesterségesen keltetett kisgólyákkal és a földön fészkelő tartósan sérült gólyáink utódaival. Mivel augusztus 20. a legutolsó lehetőségük vonuló csapathoz csatlakozni, az arra alkalmas gólyákat mind elengedik, amelyeknek még gyakorolni kell, azokat átteleltetve, tavasszal engedik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában