oktatás

2020.08.26. 08:27

Átvette az egyház a szoboszlói Gönczy Pál-iskolát

A képzési paletta nem változik, az úszásoktatást és a gyermekétkeztetést is biztosítják.

Fotó: Napló-archív

A Hajdúszoboszlói Református Egyházközség működteti a Gönczy Pál Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát. Az intézmény a képzési profilját megtartja. A város legnagyobb iskolájában 436 diák, közülük 65 első osztályos folytatja, illetve kezdi meg tanulmányait.

Régi óhaj volt a helyi református közösségben, és számos tősgyökeres, részben tanyasi iskolába járt szoboszlói lakosban, hogy a mintegy négyszáz éves múltra visszatekintő református oktatás újjászülessen. Legutóbb a múlt században, 1911-től az 1948-as államosításig okították a templom melletti református fiú és leány elemi iskolában a nebulókat. A helyi gyülekezetnek a harmadik fenntartásba vételi próbálkozását 2020-ban siker koronázta.

Gönczy Pál, mint presbiter

A település oktatási-nevelési intézményeiben több mint másfél évtizede lehet hittanfoglalkozásokra járni, ami az idő haladtával egyre népszerűbbé vált, a tapasztalatok alapján javult a családok értékítélete. Az iskola működtetésének gondolata különféle okokból azonban csak most, az egyházi iskolai fenntartási kérelmek „utóhullámában” vált valóra.

„A presbitérium ez év januárjában hozta meg döntését, miszerint kéri az intézmény egyházi fenntartásba adását, amelyet támogattak, s hozzá minden szakmai segítséget megadtak a felettes egyházi hatóságok is”

– mondta el lapunk kérdéseire Czető Norbert, az egyházközség vezető lelkésze.

– A bonyolult és összetett eljárási folyamatot nehezítette a pandémia. Kedvezett, hogy a kötelezően megkérdezendő iskolai szülői munkaközösség 47 tagja közül is 37-en, az 50 alkalmazott közül 30-an igennel szavaztak. A 8 tagú diákönkormányzatból 1 igen és 5 tartózkodás érkezett. Nem utolsósorban a 441 tanuló szavazásra jogosult szülei közül 302-en támogatták célunkat, ami kiemelkedő – ismertette az adatokat a tiszteletes.

Czető Norbert református lelkész 3. osztályos leányával, Lucával az iskola kapujában | Fotó: Tibai Irma

A május 28-i pozitív minisztériumi válasz csak egy volt, de sokat nyomott a latban. A teljes sikerhez sok-sok engedélyeztetés volt szükséges. A gyülekezet vágya teljesült, a szoboszlóiak felzárkózhatnak a többi hajdúvároshoz. Az iskolát ajándéknak tekintik, a működtetés felelőssége immár teljes súllyal a helyi református közösségre nehezedik. Meg kell felelniük az állami törvényeknek és az egyháziaknak. A képzési paletta nem változik, továbbá az úszásoktatást és a gyermekétkeztetést is biztosítják. A református karaktert – heti 2 órában hit- és erkölcstan, azaz hittan, valamint egyházi énekek, hétkezdő áhítat, reggeli csendes percek, ünnepek – folyamatosan vezetik be, törekedve arra, hogy ezt a tanulók és családjaik kötelékként és ne kötelezettségként éljék meg. – Fontosnak tartom a szeretet elvét – hangsúlyozza Czető Norbert.

A 2020/2021-es tanévtől a presbitérium döntése szerint meghívással, a miniszter jóváhagyásával új igazgatónő irányítja az intézményt.

Kelemen Gabriella a Magyarországi Református Egyház Pedagógiai Intézet Debreceni Irodájának pedagógiai szakértője, szaktanácsadója. Mellette továbbdolgozik az alkalmazottak többsége, mert az 50 fő közül 48 igennel nyilatkozott, ketten nyugdíjba vonulnak. Kevesen tudják, hogy szoboszlóiként az iskola névadója, Gönczy Pál református presbiter és világi főgondnok is volt a Dunamelléken. Szellemiségét továbbőrzi az iskola pedagógiai programja.

Tibai Irma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában