jó hír az allergiásoknak

2020.07.11. 11:40

Nincs türelmi idő, a parlagfüvet mindig irtani kell

A legnagyobb odafigyelést többek között az útszélek és az elhanyagolt zártkerti részek igénylik.

20190704, Tanakajd, Parlagfűszezon: a bírság akár ötmillió forint lehet Vas Népe/Unger Tamás képen: Dr. Nagy László növényvédelmi szakmérnök

Fotó: MW-archív

Az előző évtől szigorodott a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatos szabályozás: megszűnt a július 1-jei „türelmi idő”, a földterületek tulajdonosainak egész évben folyamatosan gondoskodniuk kell arról, hogy ingatlanukon megakadályozzák a parlagfű virágbimbójának kialakulását, majd ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig fenn kell tartaniuk.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a Napló érdeklődésére közölte: azokkal szemben, akik a jogszabály által előírt parlagfű elleni védekezési kötelezettségüknek nem tesznek eleget, a kormányhivatal hatósági eljárást indít. Az eljárás révén növényvédelmi hatósági bírságot szab ki, melynek összege – a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és a parlagfű-borítottságtól függően – 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. A növényvédelmi bírságon túlmenően a mulasztónak a közérdekű védekezés miatt felmerült költséget, valamint a hatósági eljárás során felmerült eljárási költséget is meg kell fizetnie.

Bejelentést tehetnek

Mint megtudtuk, a védekezési kötelezettség betartását a vegetációs időszak befejezéséig külterületen a kormányhivatal, belterületen a helyi önkormányzatok jegyzői ellenőrzik. Amennyiben bárki parlagfűvel szennyezett területet lát, a gyors és hatékony hatósági eljárás lefolytatása érdekében a helyszíni ellen­őrzésre kijelölt hatósághoz érdemes azt bejelentenie. Emellett előzetes regisztrációt követően lehetőség van az interneten is bejelentést tenni a Parlagfű Bejelentő Rendszeren, ahonnan a bejelentések automatikusan az ellenőrzésre jogosult hatóságokhoz jutnak.

Hajdú-Biharban elsősorban a megye északkeleti, dél-nyírségi része országos viszonylatban az erősebben fertőzött megyékhez tartozik. A kormányhivatal tapasztalatai alapján a parlagfű-mentesítés szempontjából a legnagyobb odafigyelést a gabonatarlók, a kapás növények területei, az útszélek, az építkezési területek és az elhanyagolt zártkerti részek igénylik.

A termés miatt is fontos

A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen.

A téma és a védekezéshez elengedhetetlen összefogás fontosságára most társadalmi célú kampánnyal hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A védekezéshez fontos ismeretek átadása céljából június 2-án intenzív kommunikációs kampányt is indított a hivatal. A „Kevesebb parlagfű, több levegő!” program július közepéig tartó első szakaszában szakmai, továbbá országos és regionális hírportálokon, valamint a Nébih saját csatornáin (weboldal, Facebook, YouTube, kampányoldalak, Konyhasziget magazin) találkozhat a lakosság a figyelemfelhívó, információkkal. Az októberig tartó kampány későbbi szakaszában plakátok és szórólapok országos terjesztésére is sor kerül. Az általános iskolások pedig ismét kézbe vehetik majd a Parlagfű kisokos kiadványt.

A kampányban a növényismeret mellett „terítékre kerül” majd a parlagfű élettani hatásainak, valamint a szakszerű és hatékony eltávolításának bemutatása, és a hatósági felderítést és az említett Parlagfű Bejelentő Rendszert is megismerhetik az érdeklődők.

Vass Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában