az aratás ünnepe

2020.07.04. 12:25

Minden pontosan úgy zajlik Hajdúnánáson, mint egykor – fotókkal

Bihari köszöntővel indult a XII. Hagyományőrző Arató Találkozó a Nyakas Farmon.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

Az aratás hagyományának felidézése tradíció már a nánásiak életében. Az eseményt a vírushelyzet miatt idén a szokásosnál is nagyobb izgalmak és óriási csapatmunka előzte meg.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke kiemelte megnyitójában a hagyományőrző rendezvény összetartó erejét, amely a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján különösen fontos szerepet kap. Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere, a házigazda Nyakas Andrásnak a közösségért való felelősségvállalást, a Hajdú Bokréta Hagyományőrző Egyesületnek az elkötelezett szervező munkát köszönte meg, melyek nélkül a rendezvény ilyen rövid időszak alatt nem valósulhatott volna meg.

Ökörfogattal a cséplőgéphez

Három hónap bezártság után május 29-én kezdődhetett ennek a szabadtéri rendezvénynek a szervezése szokásosan Veres Sándorné irányításával. A házigazda nemcsak a helyszínt biztosítja évek óta a rendezvény számára, hanem a húst is, melyből 1200 adag ételt főztek meg a vendégeknek. Köszöntőjében kiemelte a hagyományőrző rendezvények fontosságát, hiszen ezt a gyermekek is látják, kipróbálják, s ezzel át is örökítik a következő nemzedék számára.

A rendezvény megáldása és megszentelése után vette kezdetét a hagyományos kiskaszás kézi aratás, amelyet a szemlebizottság tagjai előtt mutatták be a két helyi és a kilenc környékbeli csoport. Kötélkészítés, majd kaszálás, marokszedés, kévekötés, keresztrakás, és a végén ökörfogattal a cséplőgéphez szállították a lekaszált búzát a csoportok. Az érdeklődők számára az eredeti cséplést is bemutatták cséplőgéppel, és még aratókoszorút is készítettek a helyi sajátosságok kézművesei.

A bírálás és az ebéd után került sor a Magyarok Kenyere jótékonysági program búzájának ünnepélyes átadására. Az aratónap elmaradhatatlan része volt a szórakoztató és zenei műsorok, valamint árusok is várták a programra érkező vendégeket.

Fekete Andrea

A verseny legjobbjai

Az I. díjat a téglási Bek Pál Kertbarátkör hozhatta el, a II. díjat a Kabai Kertbarátkör aratócsapata kapta, III. helyezett a Debrecen-Homokkerti Kertbarátkör aratócsapata lett. A legjobb kaszás különdíjban Sághi Lajos, a debreceni Old-Timer Klub aratója, a legjobb női kaszás különdíjat Jóna Gáborné, a hajdúnánási Ezüstkor Nyugdíjas Egyesület tagja kapta, a legjobb marokszedő díjban Molnár Jánosné, a téglási Bek Pál Kertbarátkör tagja és Bujdosó Ferenc, a Debrecen Csapókerti Kertbarátkör tagja nyerte. A legjobb kévekötő különdíját Boda András, a téglási Bek Pál Kertbarátkör oszlopos tagjának ítélte oda a Szemlebizottság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában