ünnepség Debrecenben is

2020.07.01. 13:51

Lövésznapot tartottak a Bocskai-dandárnál

A lövész katonák fegyvernemi védőszentjének napja alkalmából megtartott dandársorakozókkal ünnepeltek június végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái, írja a dandár honlapja.

Fotó: Szalka Miklós őrvezető / Facebook / Bocskai-dandár

László királyt okkal választották a magyar lövészkatonák védőszentjükké, hiszen a kor szellemének megfelelően lovagkirály volt. A háborús időkben a magyar katonák tőle várták a lelki segítséget, és egészen a második világháborúig katonák tízezrei rontottak az ellenségre a „Szent László, segíts!” csatakiáltással, mutat rá a bocskaidandar.hu. Lászlót nem egészen száz évvel halála után avatták szentté.

Az ünnepi sorakozó mindkét helyőrségben dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka által aláírt közös köszöntő felolvasásával kezdődött. A köszöntőben elhangzott, „legnagyobb létszámú fegyvernemként talán nem túlzás azt kijelenteni, hogy a mai Magyar Honvédség gerincét a lövész katonák alkotják. A hazának és a Magyar Honvédségnek is szüksége van az ország fegyveres védelmét ellátó, szakmailag, lelkileg és fizikailag is felkészült lövész katonákra, akik akár a határszakaszok védelmének biztosítása érdekében is bármikor bevethetők.”

A debreceni Kossuth Laktanyában Szloszjár Balázs dandártábornok, az alakulat parancsnoka mondott ünnepi beszédet. Kiemelte az állomány elmúlt, járványügyi vészhelyzet időszakában tanúsított kiemelkedő munkáját és példaértékű helytállását.

Hódmezővásárhelyen Tóth István ezredes, parancsnokhelyettes, beszédében elmondta, hogy az elmúlt időszakban a rendszabályok betartásával tovább folytak a kiképzési foglalkozások és a KFOR kontingens megkezdte a felkészülést. Hangsúlyozta, hogy a szárazföldi készenlétet ellátó század harccsoport katonái az éleslövészettel egybekötött komplex harcászati gyakorlaton ismét bebizonyították, hogy felkészültek az alakulat alaprendeltetéséből eredő feladatokra.

Az ünnepi sorakozók második felében kitüntetések és elismerések kerültek átadásra az elmúlt időszakban kiemelkedő munkát végzett katonák részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában