Minőségi oktatás

2020.07.21. 14:53

Komplex tudás, többéves tapasztalat: az iskolaőrségről volt szó a DSZC-ben

Fegyelmezett környezetben még hatékonyabb lehet a szakképzés.

Fotó: Molnár Péter

Fotó: Molnár Péter

– Az iskolaőr olyan szakember, aki a kötelező felkészítőprogramot elvégezve, komplex tudással és többéves – akár évtizedes – tapasztalattal rendelkezik. Tanácsot adhat az igazgatónak, a pedagógusoknak, a nevelőtestületnek, a gyerekeknek és a szülői közösségnek egyaránt. Segítheti az iskolai programok jogszerű és biztonságos lebonyolítását. Mindemellett azt várjuk, hogy a napi tanácsadáson túl belső képzéseket, tréningeket, támogató programokat szervez az oktatóknak, a szülőknek és a tanároknak – hangsúlyozta Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) kancellárja kedden, a debreceni intézményekben létrejövő iskolaőrség témájával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy az iskolaőrség a szervezeti kultúrát gazdagítja a cívisvárosi szakképzésben.

Prevenciós célok

„Akkor lesz valóban minőségi a szakképzés, ha állandóan magas színvonalat tudunk biztosítani. Azt látjuk, hogy az iskolaőrség nem egy militáns korszak kezdete, hanem egy preventív időszak indulása a DSZC intézményeiben. Azt az üzenetet hordozza magában, hogy a gazdasági szereplők igényeinek mérten tudjuk biztosítani a megfelelő képzettségű és mentális felkészültségű szakembereket”

– tette hozzá a kancellár.

Tirpák Zsolt arról is beszélt, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum korábban is tett prevenciós jellegű lépéseket, ilyen volt az a kezdeményezés is, amely szerint a szakképzési intézményekben üvegesre alakítják át az ajtókat. – A DSZC iskoláiban nem azért van szükség iskolaőrökre, mert fegyelmezetlenség van, hanem mert többletlehetőséget látunk a programban. Ezáltal még inkább professzionális, modern szervezet lehetünk, és erre szükség van egy olyan dinamikus gazdasági fejlődést mutató városban, mint Debrecen. A hajdú-bihari megyeszékhelyen vonzó a szakképzés, a város kulturális miliőjének növekedése pedig megköveteli a minőségi munkaerőt – mondta.

Azonnali riasztás

Csaknem ötszáz iskolaőr kezdi meg tevékenységét szeptembertől, a cívisváros esetében a Debreceni Szakképzési Centrum intézményeiben, valamint a József Attila Általános Iskolában.

– Az iskolaőrség azért született meg, mert az elmúlt harminc évben sok esetben fegyelmezettségi kérdések merültek fel az oktatási intézményekben. Garantálni kell, hogy a tanárok ne veszítsék el a motiváltságukat, és hogy a tanulni vágyó fiatalokat ne akadályozzák viselkedésükkel társaik. Mivel azok a korábbi szakértői vélemények, amelyek az érzékeny közelítés lehetőségét hirdették, nem hozták meg a kívánt eredményeket, a magyar parlament az iskolaőrség létrehozása mellett döntött – mondta dr. Pósán László, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke a sajtóeseményen.

Fotó: Molnár Péter

Az országgyűlési képviselő kiemelte, hogy az erőszakos esetek megelőzéséért felelős iskolaőrség alapvetően azonnali riasztással működik majd az intézményekben. – Egy felgyorsult világban, ahol a munkaerő képzettsége kulcsfontosságú, ott luxus megengedni, hogy a szakember-kibocsátás összhatásfoka alacsonyabb legyen. Az iskolaőrök zöme egykori rendőr, így biztosítani tudják az elkövetett cselekménnyel egyenesen arányos fellépést – mondta dr. Pósán László.

Bucsi Bernadett Ildikó

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában